Sandø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandø ytterst i Oslofjorden har flotte sandstrender. Øya er et populært utfartssted for folk med egen båt.
Øya Sandø ligger i Oslofjorden vest for Hvasser i Færder kommune i Vestfold.

Sandø er en liten øy i Oslofjorden sørøst i Færder kommune i Vestfold.

Geografi og historie[rediger | rediger kilde]

Sandø ligger på østsiden av sundet Sandøsund. Tvers over sundet ligger stedet Krukehavn på Hvasser. I seilskutetida har selve sundet mellom øyene Sandø og Hvasser vært stedet Sandøsund, og stedsnavnet Sandøsund har blitt landfast på Hvasser. Mot nord ser man øyene Østre og Vestre Bustein og alle de andre øyene i skjærgården øst for Tjøme og Nøtterøy. På Sandøs østside ligger Oslofjorden, med utsikt mot øya Store Færder og Tristein.

Sandø har hatt fast bosetning og flere små gårdsbruk. Fra 1900-tallets begynnelse har øyas eiere vært bosatt andre steder og bebyggelsen har vært fritidsbebyggelse. Bebyggelsen er begrenset til øyas vestside, mot Sandøsund.

I 1950-åra ble Sandø fredet i henhold til lov om naturvern. I 2006 ble den ubebodde del av Sandø innlemmet i Ormø-Færder landskapsvernområde og fra 2013 i den nyopprettede Færder nasjonalpark.

Endemorenen Tjøme-Hvaler-trinnet, også kalt Tjøme-raet, går over Sandø og er opphavet til øyas fine sandjord og attraktive sandstrender. Flere steder på øya er det strender med slipte rullesteiner som isbreen har lagt fra seg for cirka 12 000 år siden.

Sandøbukta er en god havn med stor sandstrand innenfor og et mye benyttet friområde for småbåtflåten.