Sandvika stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sandvika Stadion»)
Sandvika stadion
LandNorge
Kart
Sandvika stadion
59°53′18″N 10°31′48″Ø

AJ Arena er en fotballarena beliggende på Kadettangen i Sandvika i Bærum, som tidligere ble kalt Sandvika Stadion og Kadettangen kunstgress. Navnet Kadettangen stammer fra den gang Krigsskolen brukte området som treningsleir for sine kadetter. Anlegget driftes av Bærum Sportsklubb og er en helårs kunstgressbane med en tilskuerkapasitet på 500. Setene på tribunen ble innkjøpt fra gamle Bislett stadion da denne ble revet i 2004. I tillegg er der også en treningsbane i kunstgress, beliggende på den ene kortsiden av fotballbanen, et garderobeanlegg, en idrettshall og Bærum Sportsklubbs klubbhus.

Det nye navnet ble annonsert på Bærum Sportsklubbs 100-års jubileumsfest,[1] og i forbindelse med den første hjemmekamp for Bærum i 2. divisjon i 2010, var det offisiell omdøping av stadion.[2]

I forbindelse med at Bærum rykket opp til Adeccoligaen i 2011, ble det fra NFF satt nye krav til stadion. Før seriestart i 2012 ble kunstgresset skiftet ut og nye tribuner med sitteplass til 602 personer[3] oppført.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området Kadettangen ble av Krigsskolen brukt som bivuakkleir om sommeren i årene 1820-1825, og fra 1869 til 1896 til årlige sommerøvelser. Bærum kommune leide i 1902 området for båtopplag, laste- og losseplass, samt lekeområde. Det ble i 1916 kjøpt opp, etter forslag i 1910 fra sportsklubben Grane, for kr 50 000,-, til bruk som idrettsplass. Grusplassen ble benyttet som fotballbane om sommeren og ishockey-/bandybane om vinteren. Rundt plassen ble det anlagt løpebaner, til bruk for friidrett på sommeren og skøyteløping på vinteren. Midt på banen sto en flaggstang som flittig ble benyttet som «12-mann på banen». Denne ble etter hvert fjernet, og svartgrusen erstattet med rødgrus. I 2003 ble grusbanen omgjort til en kunstgressbane med undervarme og løpebanene fjernet, da IL Tyrving, som hadde delt området med Bærum Sportsklubb, hadde flyttet sine aktiviteter til Nadderud stadion. Undervarmen kommer fra kloakk sendt fra Oslo til renseanlegget VEAS. Treningsbanen kom til etter en donasjon ved testamente av Per Skalleberg, en æret borger av kommunen og langvarig medlem av klubben.

Under vinterlekene i Oslo i 1952 ble noen av ishockeykampene avviklet her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bærum Sportsklubbs jubileumsavis, 1980.
  • Bærum Sportsklubbs gamle hjemmesider
  • Budstikka.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]