Sandsli/Kokstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sandsli/Kokstad er en næringsklynge og boligområde beliggende sørvest for Bergen sentrum i Ytrebygda bydel. Ca 10 000 mennesker jobber i området, hovedsakelig i bedrifter som: Equinor, Nera, ABB, Eviny, DNB, Tieto-EVRY, Telenor, Atea, Hansa bryggeri, Aibel, OneSubsea, Aker Kværner og NextGenTel.

Sandsli/Kokstad omfattes av grunnkretsene Sandsli og Kokstad, samt sørlige deler av grunnkretsene Dolvik og Søreide, og vestlige deler av grunnkretsen Steinsvik. Hovedveiene i området er Kokstadvegen, Sandslivegen og Ytrebygdsvegen.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Sandsli/Kokstad har de siste 30 årene hatt en voldsom utvikling fra ensidig skog- og landbruksområde til tett bebodd område. Spesielt i 1980-årene og begynnelsen av 1990-årene var utbyggingen stor, og en rekke boliger ble oppført, både eneboliger, rekkehus og boligblokker.

I den samme perioden har Sandsli/Kokstad også blitt et område med mye tjenesteytende bedrifter. Blant de første til å etablere seg på Sandsli var Statoil og Aker RGI (Nå Aker Kværner). Bedrifter som Hydro drar nytte av fjernvarme fra avfallsstasjonen i Rådalen som ble lagt i trasé i 2003. Kokstad er et stort næringsområde med bedrifter som Hansa Borg Bryggerier, Martens og BKK.

Områdets største kjøpesenter er Fanatorget. Dessuten finner man blant annet bowlinghall og treningsstudio på Sandsli.

Natur[rediger | rediger kilde]

Til tross for den kraftige utbyggingen de siste tiårene, er det fortsatt store områder med skog på Sandsli/Kokstad. Spesielt på Kokstad er det mye uberørt natur, fremfor alt barskog, men også Sandsli har store områder med skog.

Storrinden er det høyeste punktet i området, med utsikt over Flesland flyplass, Bjørnafjorden og Sotra. Tidligere var det hyppig militær aktivitet på Storrinden, og på toppen er det flere ruiner av gamle bygg. I dag er denne aktiviteten trappet ned og mye av den aldrende infrastrukturen fjernet.

Turområder og badevann[rediger | rediger kilde]

Skranevatnet vinterstid (2006)

Storrinden og området rundt Skranevatnet er et mye brukt turområde. Det er laget flere gang- og sykkelstier i disse områdene, og enkelte partier har også gatelys, slik at veiene også kan brukes mørke vinterkvelder.

Skranevatnet er også en yndet badeplass i sommerhalvåret, selv om det diskuteres om vannet er forurenset av et lekk kloakkrør. Det er uvisst hvor dette ryktet kommer fra, men det har uansett fått et godt feste i deler av befolkningen. Skranevatnet er ikke en kommunal badeplass, så Bergen kommune fører ikke tilsyn med vannkvaliteten. Imidlertid tar de stikkprøver en gang i blant. De nyeste prøvene ble tatt i 2005 og målte mengden av Termotolerante koliforme bakterier (TKB) per 100 ml. Prøvene ble tatt flere steder langs bredden, samt ved det største innløpet og utløpet, i perioden juni til september. Resultatene varierte fra 3-310 TKB, men hadde også en prøve på over 1000 TKB. Det ble tatt 15 stikkprøver, og 14 av disse var på under 1000 TKB, noe som betyr at Skranevatnet oppfylte kravene til «Mindre egnet badevann» (minst 90 % av prøvene er mindre enn 1000 TKB). Kravet for «Godt badevann» krever til sammenligning at minst 90 % av prøvene er mindre enn 100 TKB, mens «Ikke egnet badevann» krever at mer enn 10 % av prøvene er over 1000 TKB. Dersom man baserer seg på resultatene fra stikkprøvene i 2005, er vannkvaliteten i Skranevatnet altså ikke så dårlig som ryktet vil ha det til. Det vil si at Skranevatnet er et egnet badevann om sommeren.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Skoler med tilknytning til Sandsli/Kokstad er:

Av disse skolene er det kun de tre førstnevnte som ligger på Sandsli/Kokstad (alle på Sandsli), men flere som bor på Sandsli/Kokstad går på de andre skolene, da det er disse som for enkelte ligger nærmest, og da det heller ikke er plass til alle på Skranevatnet skole og Aurdalslia skole.

Det finnes også flere barnehager i området, blant annet Einerhaugen barnehage, Furuholtet barnehage, Sandsli barnehage (tilhører Statoil), Akrobaten barnehage, Petedalsheia barnehage og Skranesvingen barnehage.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Det lokale idrettslaget er I.L. Gneist, som etter den kraftige utbyggingen i området har vokst til Hordalands største idrettslag målt i antall medlemmer.
Sandsli Stadion (grusbane for fotball) og Sandslihallen (flerbrukshall) er de største idrettsanleggene på Sandsli/Kokstad. Det er også skatebane, basketballbaner, flere mindre fotballbaner samt en volleyballbane i tilknytning til Sandsli Stadion, skolene i området og borettslagene i nærheten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • SSB (Velg deretter befolkningsstruktur, 04317, søk etter Sandsli og Kokstad og lag tabell).