Sanddynefluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sanddynefluer
Tethina lusitanica
Nomenklatur
Tethinidae
Populærnavn
sanddynefluer,
tethinider
Hører til
høyere fluer (Cyclorrhapha),
tovinger (Diptera),
vingede insekter
Økologi
Antall arter: 120, en eller to arter funnet i Norge
Habitat: knyttet til steder med høye saltkonsentrasjoner, mest på havstrender, men også ved saltsjøer e.l.
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Sanddynefluer (Tethinidae) er en liten familie av små fluer som er dekket av lys bestøvning, slik at fargen blir mer eller mindre sølvgrå. De fleste artene finnes på havstrender og ellers på steder med høye saltkonsentrasjoner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, slanke fluer, kroppen dekket av lys, sølvgrå eller gulaktig bestøvning. Brystet (thorax) er matt av bestøvningen, med flere lange børster. Bakkroppen er sylindrisk, uten påfallende store ytre kjønnsorganer.

Vingene er ensfarget blekt gulaktige eller brunaktige. Fremkanten (costa) er brutt på ett sted. Beina er slanke, vanligvis uten kraftige børster bortsett fra hoftene (coxae) og lårene (femorae).

Hodet er stort med runde fasettøyne. Kinnene (området under fasettøynene) er dype, minst så brede som halvparten av fasettøyediameteren. Ved innerkanten av hvert fasettøye er det 1-4 kraftige børster. I pannen sitter tre punktøyne, med et par børster mellom. Antennene er av vanlig fluetype, tre-leddete, en fint hårete antennebørste (arista) sitter på det tredje leddet nær roten. Munndelene er av vanlig fluetype. Det finnes ofte en rekke kraftige børster langs underkanten av hodet, men ikke noen spesielt kraftig kinnbørste (vibrissa).

Larvene er veldig dårlig kjent.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nesten alle medlemmene i denne familien lever på havstrender eller i lignende salte miljøer, men det finnes også noen få arter som er skogsinsekter eller lever i ørkener. De voksne fluene kan finnes mange steder ved havet: på råtnende tang, i fjæra, i saltsumper, i sanddynevegetasjon og på bar sand, eller i mangrovesumper. Noen arter kan overleve i sterkt forurensede miljøer. Noen arter på den sørlige halvkule er knyttet til guano fra sjøfugler.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]