Sana Bakkoush

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sana Bakkoush er en fiktiv skikkelse i nettserien Skam og hovedfiguren i fjerde sesong. Karakteren ble spilt av Iman Meskini, som fikk god kritikk for rolleskildringen i serien. Pettersen ble nominert til publikumsprisen under Gullruten 2018 for arbeidet.[1]

I serien[rediger | rediger kilde]

I første sesong framstår Sana som en bestemt og litt skarp person. Hun blir omtalt som «gæren», og det blir stadig satt spørsmåltegn rundt hennes tilnærming til norsk kultur på grunn av hennes muslimske bakgrunn. Sana klarer allikevel å vise at hun bryr seg om venninnene sine. I andre sesong får man etter hvert se Sana fra en annen vinkel. Man får vite at hun er i trøbbel med noen andre muslimske jenter. I etterkant viser det seg at hatet hun fikk av dem gjennom en instagramkonto egentlig var fra noen Penetrator-gutter. I en samtale mellom Sana og Noora Amalie Sætre, viser Sana sin vennligere side.[2] Sana gir Noora noen kloke råd om William og Vilde, og hun setter spørsmålstegn ved Nooras synspunkter. Gjennom Nooras øyne blir Sana en person som forstår og stiller spørsmål ved vanskelige ting. Sana og Noora blir gode venninner. Videre i tredje sesong får man se vennskapet mellom Sana og Isak Valtersen. Isak havner i trøbbel, og Sana hjelper han. Noen ganger virker Sana belærende ovenfor Isak, særlig hvis hun opplever at han fordømmer islam. Sana uttrykker ubevisst at hun føler seg angrepet av kommentarene hun får.

I fjerde sesong er Sana hovedperson. Sana er sint på de rundt seg, på seg selv og på lovene i Koranen. Hun opplever å bli sett ned på fordi hun ikke er norsk nok, og hun føler seg samtidig ikke muslimsk nok. Sana står imellom to veldig ulike kulturer, hvor de rundt henne bare evner å se ulikhetene. Hun opplever at foreldrene hennes forventer at hun skal være flink på skolen og omgås med de riktige personene. Venninnene hennes forventer at hun skal ta ansvar for problemene de møter på med russebussen. Sana velger å gå av som bussjef da hun får vite at PepsiMaks-gjengen planlegger å kaste henne ut. Alt dette bygger seg opp til masse sinne og frustrasjon hos Sana, og til slutt klarer hun ikke mer. Hun bruker Isak for å få tak i gamle samtaler mellom han og PepsiMaks-Sara (som er lederen for PepsiMaks-gjengen). I disse samtalene baksnakker Sara venninnene sine. Sana legger ut dette på en anonym instagramkonto. Vilde får skylden, og Sana skjønner hvor ille dette er. Sana sier unnskyld til alle jentene, og de tilgir henne.

Sana forelsker seg samtidig i Yousef, brorens kompis. Han er dessverre ikke muslim, og da kan ikke Sana gifte seg med han. Sana tør ikke fortelle til noen at hun liker Yousef. Da Noora får høre ryktet om at William har fått en ny dame i London, hooker hun med Yousef. Sana blir såret og tror at Noora vil stjele Yousef fra henne. I sinne sender Sana en melding fra Nooras e-post til William og får han tilbake til Oslo. I ettertid viser det seg at hooket bare var en ren impuls fra Nooras og Yousefs side, og Yousef er ikke forelsket i Noora, men i Sana. Sana skjønner etter hvert at hun selv må ta ansvar for at folk ikke skal misforstå henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gullruten: Stem på din TV-favoritt!». side2.no. 21. mars 2018. Besøkt 24. mars 2018. 
  2. ^ «Bare tenker på William | Skam - P3.no». NRK P3. Besøkt 17. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]