San Juan-øyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «San Juan Islands»)
San Juan-øyene
San Juan Islands (framhevet) og omkringliggende region.
Geografi
PlasseringStillehavet
Antall øyer172
Areal 455 km²
Administrasjon
LandUSAs flagg USA
DelstatWashington
Demografi
Befolkning16 000
Posisjon
Kart
San Juan Islands
48°20′N 122°34′V

San Juan-øyene (engelsk: San Juan Islands) er en øygruppe i det nordvestlige hjørnet av tilstøtende området mellom det amerikanske fastlandet og Vancouver Island i den kanadiske provinsen Britisk Columbia. San Juan-øyene tilhører den amerikanske delstaten Washington.

Øyengruppen består av fire større øyer: Hovedøya San Juan, Orcas, Shaw og Lopez, foruten en rekke mindre, Stuart, Waldron, Blakey og Decatur, og i tillegg en del enda mindre, totalt sett 172 navngitt øyer og rev.[1] De fire store øyene er tilgjengelig via en passasjerferge drevet av Washington State Ferries.[2]

USAs geologiske undersøkelser (USGS) definerer San Juan-øyene som øygruppen nord for Juan de Fucasundet, vest for Rosario-sundet, øst for Haro-sundet og sør for det rundt 23 km lange sundet Boundary Pass.[3] I nord lå det åpne vannene av Georgiasundet. Alle disse vannene er innenfor havet Salish Sea. USGS' definisjon av øygruppen sammenfaller med fylket San Juan County. De øyene som ikke er San Juan County er heller ikke en del av San Juan-øyene, i henhold til USGS.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utforskning av øyene skjedde i 1791 i samarbeid med skip fra den britiske marine under ledelse av George Vancouver. Også amerikanere utforsket området under ledelse av Charles Wilkes. Til tross for å ha kolonisert hele området, beholdt både britene og amerikanerne mange spanske navn som har overlevd den dag i dag.

Navnet «San Juan» ble gitt til øyene av den spanske utforskeren Francisco de Eliza som kartla øyene i 1791 og ga dem navnet Isla y Archiepelago de San Juan.[4] Den spanske ekspedisjonen seilte under autoriteten til visekongen av Mexico, Juan Vicente de Güemes Padilla Horcasitas y Aguayo, og Eliza navnga flere steder etter ham, inkludert San Juan-øyene, øyene Orcas (kort for Horcasitas) og Guemes. Den første europeiske oppdageren av hovedøya San Juan ble gjort av en av offiserene, Gonzalo López de Haro, og det er etter ham at Haro-sundet er oppkalt etter. Spanjolene hadde funnet øyene et år tidligere under seilasen til Manuel Quimper på korvetten «Princesa Real», men de forsto ikke da de hadde oppdaget øyer.

Øyene ble siden et stridsspørsmål mellom Storbritannia og USA under den såkalte Grisekrigen av 1859, men i en tysk voldgiftssak tolv år senere ble de formelt gjort amerikanske.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ About the Islands, Visit San Juans
  2. ^ «San Juan Islands Route Map» Arkivert 11. oktober 2012 hos Wayback Machine., Washington State Ferries
  3. ^ «San Juan Islands», Geographic Names Information System. United States Geological Survey.
  4. ^ «Lime Kiln and Cattle Point Lighthouses (San Juan Island)», HistoryLink

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Taylor, Amanda K.; Stein, Julie K.; Jolivette, Stephanie A. E. (2011): «Big Sites, Small Sites, and Coastal Settlement Patterns in the San Juan Islands, Washington, USA» i: The Journal of Island and Coastal Archaeology 6 (2), s. 287-313.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]