San Jacinto River (Galveston Bay)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SanJacinto Watershed.png

San Jacinto River er en 45 km lang elv sørøst i Texas som løper fra Lake Houston i Harris County til Galveston Bay. Frem til 1858 var området hjemsted for karankawaindianerne.

San Jacinto River kommer fra to elver som forener seg, East Fork og West Fork. Den vestlige arm er i alt 145 km lang, renner først inn i Lake Conroe og fortsetter så i sørlig retning gjennom Montgomery County, for å, sammen med den østlige arm, i Harris Countys nordøstre hjørne renne inn i Lake Houston. Den østlige arm har sitt utspring i San Jacinto County, nord for Sam Houston National Forest, og har en lengde på rundt 110 km. Den flyter så sørover gjennom Cleveland i Liberty County og munner ut i Lake Houston.

Nedbørsområdet er på 10.297 km². Elven renner gjennom sand- og leiregrunn, bare noen få meter over havnivå. På breddene vokser furu, alm, eik og vier.

Nedenfor Lake Houston renner San Jacinto River sammen med Buffalo Bayou og inn i Houston Ship Channel, en vannvei som ble til i 1914 for å knytte Houston til havet. Denne knytter så havnen til Galveston Bay som er 32 km nedenfor. Nedre løp av elven er påvirket av tidevannet.

Ved elvebredden stod i 1836 under den texanske revolusjon der skjellsettende slaget ved San Jacinto. På slagfeltet står et minnesmerke, San Jacinto Monument.

Områdets historie er omvekslingsrik. Det lå en gang i grenseområdet mellom franske og spanske kolonialinteresser. Antagelig er dette den samme elv som i 1746 ble kalt Aranzazu av den spanske kaptein og oppdager Joaqun Orobio y Basterra.

Det er to versjoner av hvorfor elven heter San Jacinto. Jacinto kunne gå tilbake til det spanske ordet for hyasinter; slike flyter av og til på elven. Men det kan også være at den er oppkalt etter den hellige Hyasint av Polen, da fordi dens munning ble oppdaget den 17. august, på helgenens minnedag i den katolske helgenkalender.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]