San Giorgio Maggiore-basilikaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
San Giorgio Maggiore-basilikaen
Basilica di San Giorgio Maggiore (Venice).jpg
Område Municipality 1 Venezia-Murano-BuranoRediger på Wikidata
Plassering San Giorgio MaggioreRediger på Wikidata
Bispedømme Liste over patriarker av VeneziaRediger på Wikidata
Byggeår 1566 til 1610
Arkitektur
Periode RenessansearkitekturRediger på Wikidata
Arkitekt Andrea PalladioRediger på Wikidata
ByggematerialeQ1726094
Beliggenhet

San Giorgio Maggiore-basilikaen
45°25′45″N 12°20′36″Ø
San Giorgio Maggiore-basilikaen på Commons

San Giorgio Maggiore-basilikaen (italiensk: Basilica di San Giorgio Maggiore) er en basilikaSan Giorgio Maggiore, en av øyene i Venezia. Kirken ble tegnet av den italienske renessansearkitekten Andrea Palladio. Fasaden vender ut mot Bacino San Marco og er sammen med klokketårnet et landemerke sett fra Markusplassen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kirken tilegnet Sankt Georg ble reist i det 8. og 9. århundre. I 982 ble øya gitt til benediktinerne, som grunnla som grunnla den tilstøtende klosteret. Den nåværende kirken ble bygget av Andrea Palladio som startet på oppdraget i 1565. Kirken er et av de mest kjente verkene til arkitekten fra Vicenza. Grunnstenen ble lagt i 1566, og i 1575 var veggene og basen til kuppelen ferdige. Kuppelen var ferdig i 1576 og koret i 1591. Andrea Palladio døde i 1580, og fasaden han hadde tegnet ble bygget av Vincenzo Scamozzi mellom 1597 og 1610.

Klokketårnet ble først bygget i 1467, men kollapset i 1774. Det nåværende tårnet, som er 75 m høyt, stammer fra 1791.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Fasaden

Den hvite fasaden er satt sammen av to deler. Den høyeste har en kolossalorden av fire søyler på høye sokler. Kolossalordenen er plassert utenpå en lavere, men bredere klassisk tempelfront. Denne dobbelte fasaden var Palladios løsning på å benytte den klassiske tempelfronten på en kristen kirke, med et høyt midtskip og lave sideskip. Helt siden Santa Maria Novella ble bygget var dette en problemstilling. Palladio benyttet selv denne løsningen også på fasaden til kirken San Francesco della Vigna som han bygget omtrent samtidig, også i Venezia.