Hopp til innhold

Samuel Liddell MacGregor Mathers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samuel Liddell MacGregor Mathers
Samuel Liddell MacGregor Mathers i egyptisk kostyme utfører et «Isis»-rituale som inngikk i Golden Dawn-ordenen
Født8. jan. 1854[1]Rediger på Wikidata
London
Død5. nov. 1918Rediger på Wikidata (64 år)
Paris
BeskjeftigelseLingvist, okkultist, oversetter
Utdannet vedBedford School
EktefelleMoina Mathers
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
SpråkEngelsk[2][3]
Medlem avGolden Dawn
Periode1800-tallet

Samuel Liddell MacGregor Mathers (født 8. januar 1854 i London, død 20. november 1918 i Paris) var en britisk forfatter, okkultist og en av de tre grunnleggerne av Hermetic Order of the Golden Dawn, en seremoniell mystikkorden hvor avleggere fortsatt eksisterer. Han var gift med Moina Mathers (født Mina Bergson), søster av filosofen Henri Bergson.

Fattiggutt og frimurer[rediger | rediger kilde]

Etter at faren, William M. Mathers, døde tidlig i Samuels liv, flyttet mor og sønn fra London til Bournemouth. Her gikk han på skole og fikk sannsynligvis liten utdannelse som sønn av en enslig og fattig mor. Samuel Liddell Mathers sørget imidlertid for faglig påfyll selv, i og med at han tidlig begynte å frekventere de lokale biblioteker. Dette var en vane han skulle beholde mesteparten av livet sitt.

Samuel Liddell Mathers utviklet tidlig interesser for boksing, militær strategi og det okkulte.

Mathers ble innviet i Lodge of Hengist, No 195 Bournemouth den 4. oktober 1877, 23 år gammel. Den 30. januar 1878 ble han innviet i frimureriets 3. grad, mestergraden.

I 1882 ble han medlem av Societas Rosicruciana in Anglia (SRIA), som bare var åpen for frimurere av 3. grad. Der møtte han to personer som skulle bli viktige for hans okkulte karriere: Medisinerne Robert William Woodman og William Wynn Westcott.

The Golden Dawn[rediger | rediger kilde]

S.L. Mathers hadde flyttet til London, levde av å være kurator og bibliotekar for the Horniman Museum, der teimportøren Frederick Horniman var velgjører og arbeidsgiver. Mathers tilbrakte imidlertid mest tid i lesesalene på British Museum. Sammen med Woodman og Westcott arbeidet han med studieplanen til det som senere skulle bli Hermetic Order of the Golden Dawn, og alene arbeidet han med oversettelsen av Knorr von Rosenroths latinske bok Kabbalah Denudata. Med en lengre introduksjon fikk Mathers denne boken utgitt som The Kabbalah Unveiled i 1887.

I forbindelse med bokutgivelsen føyde forfatteren den skotske høylandsklanen MacGregors navn til sitt eget. Dette å ville pynte seg med adelstitler var en svakhet MacGregor Mathers delte med Aleister Crowley (som blant annet kalte seg grev Vladimir Svareff og lord Boleskin), og med utgivelsen av sin første bok fant Mathers det opportunt å presentere sin skotske adelsbakgrunn.

Blant de neofytter R.W. Woodman, W.W. Westcott og S.L. MacGregor Mathers innviet i Golden Dawn ved vårjevndøgn i 1888, var søsteren til filosofen Henri Bergson; Mina. MacGregor Mathers og Mina Bergson utviklet et forhold, og de giftet seg den 16. juni 1890 i Chacombe, Oxfordshire. Samtidig passet Mina på å legge en o til fornavnet sitt, slik at hun for ettertiden er blitt kjent som Moina Mathers. Det sies at ekteparet Mathers ikke praktiserte sex, og at begge levde i selvvalgt sølibat.

Paris og ekteparet Horos[rediger | rediger kilde]

Da Golden Dawn hadde begynt å få medlemmer forlot MacGregor Mathers teimportør Hornimans museum. Med datteren Annie Hornimans penger fikk han anledning til å arbeide med Golden Dawn på heltid. Annie Horniman var da en av MacGregor Mathers’ ivrigste tilhengere. I 1892 erklærte MacGregor Mathers at the Golden Dawns skjulte ledere hadde befalt ham å dra til Paris. Så han og Moina flyttet dit, med Hornimans velsignelse og løfte om fortsatt pengestrøm. Her åpnet MacGregor Mathers et nytt Golden Dawn-tempel – «Ahathoor» – (det femte i rekken), og arbeidet med noe som skulle bli the Sacred Book of Abramelin the Mage. Det som kom til å oppta det meste av MacGregor Mathers' tid, var imidlertid bråket som utviklet seg innen ordenen hans.

The Golden Dawn fikk interne intriger og maktkamp. MacGregor Mathers' svar var autoritært lederskap. Til sammen tok dette i 1901 knekken på ordenen, samtidig som MacGregor Mathers viklet seg inn i en skandalesak. De amerikanske bedragerne Frank Jackson og Editha Salomon ankom Paris rundt århundreskiftet 1899/1900. De kalte seg herr og fru Horos, og oppsøkte ekteparet Mathers. De greide å overbevise MacGregor Mathers om at de var innviede fra die Goldene Dämmerungs orden i Nord-Amerika (en orden som aldri har eksistert der, og antagelig ingen andre steder heller). Slik fikk de innpass i MacGregor Mathers' orden, og skaffet seg ordensmateriell og utstyr som de tok med seg til London. I England satte de opp et tempel, der fru Horos resiterte Golden Dawns ritualer, mens ektemannen praktiserte sexmagi på en del av Londons unge damer. Den påfølgende rettssak med voldtektsanklage, ble ytterligere interessant for offentligheten på grunn av den involverte hemmelige orden, der noen av datidens profilerte personer – og MacGregor Mathers – var medlemmer.

Etter Golden Dawns oppløsning startet MacGregor Mathers og hustruen sin egen avleggere: Alpha & Omega. Mathers fortsatte å bedrive magi og ordensarbeid på heltid, mens han levde på de sparsommelige inntektene fra sine bøker (og på å spå folk i tarotkort), og de langt rausere donasjonene fra venner. MacGregor Mathers døde i sin leilighet i Paris den 20. november 1918.

Mathers' betydning for moderne magi[rediger | rediger kilde]

Mathers har hatt stor innflytelse på moderne magi. Han står bak de fleste av Golden Dawns ritualtekster, tarotleksjoner, kabbalaskrifter, symbolviten og leksjoner i talismanmagi. MacGregor Mathers selv gjorde aldri noe forsøk på å hevde forfatterskap til dette. Det er symptomatisk for MacGregor Mathers’ forhold til det han skapte innenfor the Golden Dawn, at da Aleister Crowley begynte å publisere hemmelig Golden Dawn-materiale i 1909, så dro ikke MacGregor Mathers Crowley for retten på grunnlag av åndsverkrettigheter. Neida, MacGregor Mathers dro Crowley for retten for å få ham dømt til å overholde sine ordenseder til the Golden Dawn. MacGregor Mathers tapte.

Mye av det som presenteres for magiske studenter i dag, bygger på arbeid utført av MacGregor Mathers. Uansett hvor mye forfatteren selv sa han bare oversatte kodede manuskripter overlatt ham av en tysk orden. Han har dessuten hatt stor innflytelse på symboltilknytningene i moderne tarot. Flere av hans ritualer blir fortsatt utført, og en rekke studenter arbeider etter hans anvisninger innenfor kabbala.

Som alle profilerte okkultister hadde MacGregor Mathers i samtiden sine tilhengere og sine motstandere. Motstanderne presenterte ham som en latterlig ekshibisjonist med en mengde ufordøyd kunnskap, mens tilhengerne så i ham en sann mester i det okkulte, hvis bidrag til magisk praksis og filosofi var av stor betydning. Det fantes til og med dem som forsvarte hans krav på skotsk høylandsadelskap.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • The Kabbalah Unveiled – 1887
  • The Key of Solomon the King – 1888
  • The Tarot – Its Occult Significance, Use in Fortune-Telling, and Method of Play, Etc. – pamflett – 1888
  • The Sacred Magic of Abramelin the Mage – 1900
  • The Lesser Key of Solomon – 1904
  • I tillegg vil MacGregor Mathers' tekster finnes i mange magiantologier

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 17046628f[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11935971p; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11935971p.
  3. ^ CONOR.SI, CONOR.SI-ID 113795427, Wikidata Q16744133 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]