Hopp til innhold

Samson (1914)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samson
Generell informasjon
GenreStumfilm, dramafilm
Utgivelsesår1914
NasjonalitetUSA
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiJ. Farrell MacDonald Rediger dette på Wikidata
ManusJames Dayton Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJ. Warren Kerrigan, George Periolat, Lule Warrenton, William Worthington, Cleo Madison, Frank Borzage, Harold Lloyd, Hal Roach, Mayme Kelso Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt
Distributør(er)Universal Pictures
Premiere(r)1914
Eksterne lenker

Samson er en amerikansk stumfilm fra 1914, regissert av J. Farrell MacDonald.[1][2] Historien følger Samson fra Bibelen, og var en dommer fra Oldtidens Israel.

Handling[rediger | rediger kilde]

Manoah og hans kone sørger dypt fordi begge har blitt gamle, men forblir barnløse. Etter hvert som de blir eldre, øker sorgen deres inntil den gamle kona en dag påkaller Herren og ber om at de burde få et barn for å glede deres nedadgående år. En engel dukker opp som svar på hennes bønner, og kommer med en profeti om at hun skal få en sønn - men at håret hans aldri skal klippes. Engelen erklærer også at sønnen en dag skal redde Israel fra sine fiender. Manoahs kone føder en sønn, og han får navnet Samson.

Som voksen mann reiser Samson til Timmath, hvor han møter - og blir forelsket i - Zorah. Samson overvinner farens innvendinger om at han ikke burde gifte seg med denne kvinnen. Han reiser sammen med foreldrene sine til Timmath. Men når de nærmer seg vingården i Timmat, brøler en ung løve mot Samson. Han blir gjennomsyret av Herrens ånd, og etter å ha slitt med dyret bryter han kjevene på dyret. Men Samson møter også den vakre Delila, og blir straks fascinert av sjarmen hennes. Hun er heller ikke blind for skjønnheten eller hans enorme styrke, men fienden hans Sihon lokker Delila til å finne ut hvor Samson største styrker kan være.

Deretter klipper de av håret hans, og han blir bundet og kastet i fengsel - hvor øynene hans blir slått ut med varme jern. Han blir holdt fanget og pisket, samtidig som han blir tvunget til å arbeide som et dyr. Når Samsons krefter er borte er han for øyeblikket glemt, og etter hvert som tiden går begynner håret hans å vokse ut igjen. Når Samsons hår igjen er vokst ut, ber han til Herren om styrke slik at han kan hevne tapet av øynene sine.

Fiendene hans blir ville av glede når de ser den en gang så mektige mannen. Men samtidig som de skremmer og håner ham, legger han sine mektige skuldre til de enorme søylene i tempelet deres. De vakler og smuldrer snart, og hele det praktfulle tempelet krummer seg, kollapser og faller over folkemengden. I hans dødens time vakler den nå gamle og blinde Samson, og kryper over ruinene til han finner igjen Delila. Han faller over kroppen til den troløse kvinnen han en gang hadde vært så glad i.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • J. Warren Kerrigan som Samson.
  • George Periolat som Manoah, Samsons far.
  • Lule Warrenton som kona til Manoah.
  • Kathleen Kerrigan som Delilah.
  • Edith Bostwick som Zorah, Samsons kona.
  • Rose Gibbons som søsteren til Zorah.
  • Cleo Madison som Jamin.
  • William Worthington som Ladal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Samson
  2. ^ Matthew S. Rindge. Bible and Film: The Basics

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata