Sami Amin Al-Arian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sami Amin Al-Arian
Født14. januar 1958 (60 år)
Kuwait
Utdannet ved Southern Illinois University Carbondale, North Carolina State University
Beskjeftigelse Aktivist
NasjonalitetUSA
Livssynislam

Sami Amin Al-Arian (arabisk: سامي العريان) (født 14. januar 1958 i Kuwait) er en palestinsk-amerikansk IT-ingeniør som i 2006 ble dømt til fire års fengsel for å ha hjulpet den palestinske gruppen Islamsk Jihad.[1] Al-Arian, en forhenværende universitetsprofessor ble arrestert av USAs føderale myndigheter i 2003 og anklaget for å støtte terrorister. Han ble frikjent på 8 av 17 anklagepunkter i rettssaken i 2005 sammen med tre andre. Den 14. april 2006 sa Al-Arian seg skyldig i ett konspirativt punkt, ved å ha bidratt til Palestinsk Islamsk Jihad, og godtok å bli deportert. Til gjengjeld ville føderale anklagere avstå fra de gjenværende 8 anklagepunktene mot ham. Al-Arian ble idømt 57 måneders fengselsstraff og fikk godskrevet tiden han hadde tilbrakt i fengsel. Han skulle så sone de 19 gjenværende måneder for så å deporteres. Al-Arian soner imidlertid nå en straff på 18 måneder for forakt for retten i det han nekter å vitne mot andre.

Arian skal ha blitt overvåket siden 1993 og i 2003 ble han arrestert av amerikanske myndigheter. FBI mente at han hadde vært sjef for en amerikansk avdeling av terrororganisasjonen Palestinian Islamic Jihad (PIJ) siden 1984. Men bevisene mot ham var ikke sterke. Al-Arian hadde telefonsamtaler med lederne i PIJ der de diskuterte lederskap, finanser og strategi. Samtalene fant imidlertid sted før organisasjonen ble erklært som terroristorganisasjon og før det ble ulovlig å ha forbindelser til den. Arien har selv hevdet at han kun drev en tenketank der han hadde dialog med en rekke forskjellige politiske grupper. Våren 2006 inngikk Al-Arian et forlik med påtalemyndighetene. Her gikk han med på å si seg skyldig på ett av tiltalepunktene, nemlig i å ha bistått Palestinian Islamic Jihad med penger, varer eller hjelp. I avtalen han skrev under på gikk han med på å bli deportert etter sonet straff.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Arian kom til USA for å studere i 1975. Han var 17 år. I 1985 avsluttet han doktorsgradsstudiene som dataingeniør. Året etter ble han ansatt ved Universitetet i Tampa i Florida.

Han har bodd hele sitt voksne liv i USA med kona Nahla Al-Arian og deres fem barn. I lokalsamfunnet har han vært sentral i det muslimske miljøet. Som imam var han med på å opprette flere senter for muslimer, og dessuten en skole for undervisning i islam. Han var svært engasjert i palestinernes sak, og ble kjent som en talefør aktivist i lokalmiljøet. Han holdt foredrag om konflikten med Israel og om forholdet mellom islam og Vesten. Blant tenketankene han var med på å starte var World Islamic Study Enterprise og Islamic Committee for Palestine, som blant annet arrangerte seminar med den nå livstidsdømte Sheikh Omar Abdul Rahman.

Fra 1994 og framover fikk Al-Arian søkelyset på seg for sin deltakelse her. I en rekke kritiske artikler i avisa Tampa Tribune og i en TV-dokumentar ble tenketankene han drev beskyldt for forbindelse med terrorister.[2]

Film[rediger | rediger kilde]

Den norske regissøren Line Halvorsens film USA mot Al-Arian[3] er et portrett av Sami Al-Arian og hans familie sett fra deres synspunkt.

Referanser[rediger | rediger kilde]