Samfundets støtter (film, 1920)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samfundets støtter
orig. Pillars of Society
Generell informasjon
GenreStumfilm, dramafilm
Utgivelsesår1920
NasjonalitetStorbritannia
Lengde5 akter
AldersgrenseAlle (Norge)[1]
Bak kamera
RegiRex Wilson Rediger dette på Wikidata
ManusWalter Courtney Rowden Rediger dette på Wikidata
Basert på
Foran kamera
MedvirkendeEllen Terry, Norman McKinnel, Mary Rorke, Joan Lockton, Irene Rooke, Lydia Hayward, Charles Ashton Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)september 1920 (Storbritannia)
11. september 1922 (Norge)
Eksterne lenker

Samfundets støtter (originaltittel: Pillars of Society) er en britisk drama-stumfilm fra 1920, i regi av Rex Wilson og med Ellen Terry, Norman McKinnel og Mary Rorke i hovedrollene.[2] Manus er basert på Henrik Ibsens skuespill, Samfundets støtter, fra 1877.

Filmen ble spilt inn i Grimstad.

Handling[rediger | rediger kilde]

Konsul og skipsverftseier, Halligan, er stolt over sin suksess og høye samfunnsposisjon, men hans suksess bygger på løgner og uærlighet. Flere år innen han oppnådde sin nåværende posisjon hadde han et forhold til skuespillerinnen, Madame Dorf, noe som førte til datteren Dina. Senere lykkes han i å vinne Lenas følelser, men da han treffer hennes søte yngre stesøster, Betty, som har en mindre formue, gifter han seg med henne i stedet for å redde sin mindre vellykkede shippingbusiness. Kort etterpå dør Madame Dorf og Halligan adopterer Dina.

I mellomtiden reiser Dick Alward til USA for å søke lykken. Stesøsteren, Lena, som fikk kurven av Hannigan drar sammen med ham. Utfarten fører til sladder omkring Dick og den adopterte foreldreløse Dina. Halligan imøtegår ikke ryktene om at Dick er hennes far. Han er imidlertid bekymret over at sannheten vil komme for en dag. Når Dick og Lena returnerer til Norge, beslutter Halligan seg for å drepe dem.

Ting blir enda mer komplisert når Dick forelsker seg i Dina og vil ta henne med seg hjem til USA. For å beholde sitt gode rykte forsøker Halligan å sende paret på sitt minst sjødyktige skip, men planen mislykkes når de går om bord i et annet fartøy og Halligans sønn, Olaf, går om bord i det farlige skipet. Verksformann Aune redder Olaf, hvorpå Halligan (som ikke lenger greier å lyve) i en tale til sine medborgere (som kom for å hedre ham) innrømmer at han er den virkelige faren til adoptivdatteren.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Denne britiske filmen brukte engelskklingende navn på en del av rollefigurene:

Filmen Ibsen
Mrs Halligan Sr. Fru Bernick
John Halligan Karsten Bernick
Lena Hessel Lona Hessel
Dick Alward Johan Tønnessen
Florence, Mrs Hannigan Betty Bernick
Olaf Halligan Olaf Bernick

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.medietilsynet.no/filmdatabasen/
  2. ^ Pillars of Society (1920) Arkivert 23. oktober 2012 hos Wayback Machine. i BFI
  3. ^ Filmens program, som finnes på Nasjonalbiblioteket

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]