Salzburg (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Salzburg

Flagg

Våpen

Salzburgs flagg

Kart over Salzburg

LandØsterrikes flagg Østerrike
StatusDelstat
Oppkalt etterSalzburg
HovedstadSalzburg
Areal7 154 km²
Befolkning531 721 (1. januar 2011)
Bef.tetthet74,32 innb./km²
SpråkBairisk, østerriksk tysk Rediger på Wikidata
Høyder
 – Høyeste

3674 m (Großvenediger)
Høyde o.h.827 meter
Nettsidewww.salzburg.gv.at/
Kart
Salzburg
47°46′01″N 13°21′51″Ø

Salzburg er en delstat i Østerrike, som tilsvarer omtrent det historiske området Salzkammergut. Salzburg ligger mellom delstatene Oberösterreich, Steiermark, Kärnten, Tirol og den tyske staten Bayern. Hovedstaden i delstaten er byen Salzburg.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Hovedfloden er Salzach. Den sørlige delen av Salzburg er dominert av Alpene med bl.a. Tauern og Großvenediger. Det nordligste området (Flachgau), som omtrent begynner ved byen Salzburg, ligger utenfor Alpene og er forholdsvis flatt.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Ved siden av bydistriktet (Statutarstadt) Salzburg består Salzburg av 118 kommuner (Gemeinden) i fem distrikter (Bezirke, forvaltningsstedet er gitt i parentes):

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede rundt år 700 ble det grunnlagt klostere i Salzburg. Fra 739 var Salzburg et bispesete, og landet ble erkebispedømme i 798. Sin betydning (og sitt navn) fikk delstaten på grunn av saltforekomstene: Salzburg var den viktigste saltleverandøren for Bayern, som det opprinnelig hørte til. Landet fikk riksumiddelbarheten, dvs. ble et fyrstbispedømme, under Karl den store. Salzburg ervervet i sin storhetstid store eiendommer i forskjellige områder i dagens Østerrike (i Tirol, Kärnten og Steiermark), Tyskland (Bayern), Italia (Friaul) og Slovenia (Krain).

Salzburg forble et uavhengig fyrsterkebispedømme inntil sekulariseringen i 1803. Etter først å ha blitt et kurfyrstedømme under Ferdinand III av Toskana, kom Salzburg 1805 til Østerrike. Etter Napoleons seier over Østerrike og Tirol hørte Salzburg mellom 1809 og 1816 til Bayern, men ble i Wienerkongressen gitt tilbake til Østerrike. Samtidig ble flere større områder (bl.a. Zillertal) lagt under Tirol, mens resten ble forvaltet fra Oberösterreich. Denne «resten» ble i 1850 et eget kronland, og i 1921 en delstat i den nye østerrikske republikken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]