Saltsjöbaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Grand Hotel Saltsjöbaden

Saltsjöbaden er et svensk tettsted i Nacka kommune i Stockholms län i landskapet Södermanland. I år 2005 hadde tettstedet 8 397 innbyggere.

Saltsjöbaden omfatter Neglingeön, en halvøy på 75 hektar som ligger mellom Baggensfjärden og Neglingeviken og er landfast via et nes ved Rösunda. I tillegg kommer området vest for Neglingeviken til Lännerstasundet og Baggensstäket i nord og til Erstaviken i sør.

Stedet er bl.a. kjent for Saltsjöbadsavtalen som ble inngått 20. desember 1938 mellom Landsorganisationen i Sverige og Svenska Arbetsgivareföreningen.

Saltsjöbaden er også kjent for kirken, Uppenbarelsekyrkan, oppført etter tegninger av Ferdinand Boberg og utsmykket av blant andre Carl Milles (kobberporter m.m.) og Olle Hjortzberg (freskomalerier).

I 1948 ble det arrangert en delturnering i verdensmesterskapet i sjakk, en såkalt intersoneturnering. Den ble vunnet David Bronstein fra Sovjetunionen, og dette var hans første store internasjonale turneringsseier. Karl Gerhard hadde sin villa på Strandpromenaden i Saltsjöbaden.

Koordinater: 59°17′8,5236″N 18°16′26,544″Ø