Salt (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salt
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] thriller, spionfilm, kvinner med våpen, mysteriefilm
Utgivelsesår2010
NasjonalitetUSA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk, russisk
Bak kamera
RegiPhillip Noyce[2][1][3][4][5][6][7][8]
ManusKurt Wimmer, Brian Helgeland
Produsent(er)Lorenzo di Bonaventura
MusikkJames Newton Howard
SjeffotografRobert Elswit
KlippStuart Baird
Foran kamera
MedvirkendeAngelina Jolie,[9] Liev Schreiber,[2] Chiwetel Ejiofor,[2] Daniel Olbrychski,[2] August Diehl,[9] Corey Stoll,[9] Andre Braugher,[9] Aleksander Krupa, Gaius Charles,[10] Michelle Ray Smith,[10] Zoe Lister-Jones,[10] Natalie Gal,[10] Yara Shahidi,[10] Tika Sumpter,[10] Kamar de los Reyes,[10] Armand Schultz,[10] Marion McCorry[10]
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
FilmselskapColumbia Pictures, Sony Pictures Entertainment
DistributørColumbia Pictures, InterCom (Ungarn),[11] Netflix
Budsjett110 000 000 USD
Totalomsetning293 503 354 USD
Premiere(r)19. juli 2010,[12] 19. august 2010 (Tyskland),[13] 12. august 2010 (Ungarn)[11]
Eksterne lenker

Salt er en amerikansk spenningsfilm fra 2010, regissert av Phillip Noyce, med Angelina Jolie, Liev Schreiber og Chiwetel Ejiofor i hovedrollene.

Filmen handler om CIA-agenten Evelyn Salt (Angelina Jolie), som blir anklaget for å være KGB-agent, og må renvaske seg mens hun er på flukt fra sine tidligere kollegaer.

Manuset handlet opprinnelig om en mannlig agent, og Tom Cruise var nevnt i forbindelse med hovedrollen i 2008, men manus ble omskrevet da Jolie viste interesse for rollen.

Filmen finnes i tre utgaver. En kinoversjon, en director's cut, der det er lagt til 4 minutter med flashbackscener, og en «extended cut», som er ett minutt lengre, men der handlingen er noe annerledes.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

CIA-agent Evelyn Salt blir utsatt for tortur og avhør i et hemmelig fengsel i Nord-Korea, mistenkt for å være en amerikansk spion. Kjæresten hennes, araknolog Mike Krause (spilt av August Diehl) skaper så mye omtale om Salt i utenlandsk fengsel at CIA blir tvunget til å arrangere en fange-utveksling til tross for etterretningsorganisasjonens politikk mot slike utvekslinger. Salt sin kollega fra CIA, Ted Winter (spilt av Liev Schreiber) hilser på Salt ved grensen. Når de kjører sin vei, foreslår Mike å gifte seg med Salt, til tross for at Salt innrømmer til Mike at hun faktisk var operatør for CIA på hemmelig oppdrag i Nord-Korea.

To år senere, på Salt og Krause sin bryllupsdag, går en russisk avhopper som kaller seg for Oleg Vasilyevich Orlov inn på CIA sitt kontor. Salt avhører ham, samtidig som Ted Winter og en annen CIA-offiser Darryl Peabody observerer samtalen. Orlov hevder at en rekke høyt trente sovende agenter for Russland kjent som "KAs" vil ødelegge USA, og han forteller dem at agent "KA-12" kommer til å myrde den russiske presidenten Boris Matveyev i løpet av begravelsen etter den amerikanske visepresidenten. Orlov avslører at agent KA-12 heter Evelyn Salt, og en løgndetektor bekrefter hele historien hans. Agent Peabody beordrer at Salt skal arresteres og plasseres i varetekt, mens Orlov dreper to CIA-agenter og stikker av. I forvirring er Salt også i stand til å flykte fra bygningen. CIA leter etter henne, men Salt kommer seg hjem, og oppdager at ektemannen hennes nylig har blitt kidnappet.

Ved visepresidentens begravelse skyter Salt Russlands president Matveyev, og overgir seg deretter til Agent Peabody i stedet for å drepe ham. Russlands president blir erklært død kort tid senere. Salt stikker av igjen, og kommer seg til en lekter hvor Orlov gjemmer seg sammen med en rekke andre "sovende" agenter. I en serie tilbakeblikk husker Salt hvordan hun vokste opp i Sovjetunionen, og ble trent sammen med mange andre barn. Salt husker hvordan hun ble byttet mot en amerikansk jente, den virkelige Evelyn Salt, etter at både den amerikanske jenta og foreldrene hennes døde i en påstått bilulykke i Sovjetunionen.

Dette gir henne tilgang til Amerika, ved å ta i bruk den døde Evelyn Salts identitet. På lekteren ønsker Orlov henne velkommen, og får hennes ektemann Mike drept rett foran henne. Når Salt ikke viser noen reaksjon, er Orlov overbevist om at hun fremdeles er lojal mot dem, og begynner å orientere henne om hennes neste oppdrag. Hun skal møte med en annen KA-agent som skal hjelpe henne med å myrde den amerikanske presidenten. Men Salt myrder Orlov og de andre agentene før hun kommer seg unna.

Deretter møter hun en annen KA-agent Shnaider (spilt av Corey Stoll) og får en ny identitet som en NATO-kontakt fra Tsjekkia for å få Salt inn i Det hvite hus ved å kle henne ut som en mann. Ved det hvite hus arrangerer Shnaider et selvmordsangrep, for å tvinge Secret Service til å flytte USAs president til en underjordisk bunker - blant annet ledsaget av Ted Winter. Salt følger dem, for å komme seg inn i bunkeren før den skal forsegles. Den amerikanske presidenten blir fortalt at Russland har mobilisert sine atomvåpen som svar på presidentens død. USAs president får amerikanske atomvåpen klargjort som respons.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]