Salt- og pepperbøsser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Salt- og pepperbøsser brukes i vestlig kultur, og er laget for at man hjemme og på spisesteder kan strø salt og malt pepper på maten. Salt- og pepperbøsser kommer noen ganger som et sett med tilhørende stativ eller brett, enkelte ganger også med sukkerbøsse og/eller beholder for tannpirkere.

Salt- og pepperbøsser kan være laget av en rekke materialer som glass, porselen, keramikk, metall og plast.

Historie og bruk[rediger | rediger kilde]

Salt var i tidligere tider en luksusartikkel. Før bøssene kom i bruk brukte man saltskåler med saltskjeer. Globale porselensprodusenter begynte etter hvert å produsere billige salt- og pepperbøsser. Rundt 1930-tallet ble salt billigere å fremstille og dermed å kjøpe, og det ble introdusert antiklumpemidler som bidro til at saltet ikke så lett stivnet til store klumper. Disse faktorene gjorde salt til en stadig mer populær og gjengs vare.

Designene spenner fra små, vanlige glass- eller porselenskrukker til utsmykkede kunstverk. Noen ganger er saltbøssen og pepperbøssen forskjellig dekorert, med en tekst eller bare en bokstav, S og P. På spisesteder og andre offentlige steder har det vært vanlig med et enkelt sett bestående av hvitt porselen eller glass med en skrukork av metall.

Ofte er den eneste forskjellen mellom saltbøssen og pepperbøssen i et sett, at den ene bøssen har færre hull. I USA bruker man færrest hull i saltbøssen, men i deler av Europa, der pepper historisk var et sjeldent og kostbart krydder, hadde man færrest hull i pepperbøssen. I Storbritannia var det vanlig å drysse saltet i en liten haug på tallerkenen, og deretter dyppe maten i saltet. Andre steder har det vært vanlig å drysse saltet direkte over maten som trenger salt. I gamle norske husstellbøker står det: "en god saltbøsse skal ha 5 - 8 hull, mens en pepperbøsse klarer seg med 1 - 3 hull", så den som har flest hull er saltbøssen. Nyere bøsser kan ha huller som danner en S og en P.[1]

Som et alternativ til salt- og pepperbøsser kan man benytte pepperkvern og saltkvern, eventuelt pepperkvern og saltbøsse.[2]

Samlere og museer[rediger | rediger kilde]

Salt- og pepperbøsser er et populært samleobjekt fordi det er så mange forskjellige og at de finnes i alle prisklasser.

Det er også en rekke museer rundt i verden, her er et utvalg:

Guinness World Records oppgir LaVerne Tish (USA) som hadde 6 971 forskjellige par salt- og pepperbøsse i januar 2011, som rekordholder. LaVerne, en pensjonert lastebilsjåfør fra Missouri, USA, har 10 845 sett hvorav 6 971 sett er godkjent for ikke å være duplikater.

Se også[rediger | rediger kilde]

Saltskål

Saltskje

Pepperkvern


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hvem har rett? (liten meningsløs diskusjon mellom meg og sambo)». Foreldreforum. Besøkt 13. desember 2021. 
  2. ^ «Salz- und Pfefferstreuer-Museum - Kulturgeschichte». www.sups-mus.de. Ursula und Wolfgang Müllers Salz- und Pfefferstreuer-Museum. Besøkt 22. april 2021. 
  3. ^ «Spicing it up: an Israeli's salt and pepper shaker museum». news.yahoo.com (engelsk). Besøkt 22. april 2021. 
  4. ^ «Salt & Pepper Museum». Atlas Obscura (engelsk). Besøkt 22. april 2021. 
  5. ^ «The Salt and Pepper Shaker Museum Gatlinburg - Home». www.thesaltandpeppershakermuseum.com. Besøkt 22. april 2021. 
  6. ^ «Museo de Saleros y Pimenteros de Guadalest». museodesalerosypimenteros.com. Besøkt 22. april 2021. 
  7. ^ «Traer, IA | Traer Salt & Pepper Shaker Gallery | Over 16,000 pairs!». TraerShakerGallery (engelsk). Besøkt 22. april 2021.