Salernoediktet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik IIs sarkofag i Domkirken i Palermo

Salernoediktet eller Melfiediktet (etter byene Salerno og Melfi i Sør-Italia) fra 1200-tallet anses som første lovmessige pålegg om at yrkene lege og apoteker skulle atskilles fra hverandre i borgerlig rett. Ediktet, som faktisk ikke ble gitt verken i Melfi eller Salerno, ble gitt av keiser Fredrik II, i egenskap av konge i Kongeriket Sicilia.

Denne rettslige skjelning er blitt forbilde for internasjonal lovgivning for de berørte, medisinske områdene helt til våre dager. I seg selv hadde ediktet kun rettskraft i Kongeriket Sicilia, men det påvirket snart en rekke rettsforordninger også nord for Alpene og med tiden over hele Europa.

I 1231 og i etterkant av hoffdagsmøtet i Melfi i Kongeriket Sicilia sammenstilte keiseren (som også var dette kongerikets konge) Liber Augustalis (også kalt Constitutiones regni utriusque Siciliae), der en rekke forhold innen det offentlige liv ble regulert. Denne samlingen ble forøket med en rekke tillegg fra andre hoffdager, som alle sammen fant sted på en rekke andre steder enn Melfi, frem til året 1243. Man finner en rekke bestemmelser som primært er påvirket av de sicianske normanneres sedvanerett, ispedt elementer fra kirkeretten.

Ett av tilleggene regulerte forholdet mellom lege- og apotekervesenet. Det er ukjent fra hvilken hoffdag, hvilket sted eller hvilket år dette tillegget stammet fra.

Konstitusjonene fastslo apotekervesenets funksjoner, og brukte betegnelsen apotek for forretninger der droger og bruksferdige legemidler ble solgt og oppbevart. Edsvorne embetsmenn skulle visitere apotekene som ikke måtte eies eller ledes av leger. Ved ed måtte apotekeren (kalt confectionariis) forplikte seg til å fremstille legemidler nøyaktig etter de anvisninger som var gitt av Salernoskolen. Det ble fastsatt offentlige medisinaltakster som apotekene måtte følge. Apotek måtte bare opprettes i de større byene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stikkordet Liber Augustalis i: Lexikon des Mittelalters, bind 5, München 1991, S. 1939ff.
  • Rudolf Schmitz: Geschichte der Pharmazie 1, Eschborn 1998 ISBN 3-7741-0706-8
  • Chr. Friedrich og Wolf-Dieter Müller-Jahncke: Geschichte der Pharmazie 2, Eschborn 2005
  • Axel Helmstädter og andre: Leitfaden Pharmaziegeschichte, Eschborn 2001

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]