Hopp til innhold

Saint-Jean-sur-Richelieu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saint-Jean-sur-Richelieu
LandCanadas flagg Canada
Ligger vedRichelieu River
Chambly Canal
Grunnlagt1667
PostnummerJ2W, J2X, J2Y, J3A, J3B
Areal234,2 km²
Befolkning97 873[1] (2021)
Bef.tetthet417,9 innb./km²
Nettsidesjsr.ca/
Kart
Saint-Jean-sur-Richelieu
45°19′00″N 73°16′00″V

Kart over Fort Saint-Jean 1748
Kart over Fort Saint-Jean 1748

Saint-Jean-sur-Richelieu (IPA-fr|sɛ̃ ʒɑ̃ syʁ ʁiʃəljø), ofte forkortet SJSR er en by i det østlige Montérégie i provinsen Québec i Canada. Byen ligger om lag 40 kilometer (25 mi) sørøst for Montréal. Den ligger på vestbredden av de Richelieu-elven på den nordligste farbare punkt Lake Champlain. Etter folketellingen i 2011 hadde byen 92 394 innbyggere., og det beregnede folketallet var 94 636 i 2014.

Historisk sett har byen vært et viktig transportknutepunkt. Den første jernbanen i Britisk Nord-Amerika forbandt den med La Prairie i 1836. Den er også vertskap for den årlige Festival international des montgolfières, en internasjonal varmluftballongfestival som tiltrekker seg tusenvis av turister som kommer for å se hundrevis av ballonger i himmelen for hver august.

Chambly-kanalen strekker seg 20 kilometer (12 mi) nordover langs vestsiden av elven, og forbinder Chambly til St. Lawrence-elven. Kanalen har en sluse i nærheten av sentrum av Saint-Jean-sur-Richelieu. Om vintrene anlegger byen en skøytebane på kanalen, i nærheten av slusen. Om somrene har demningen på østsiden av kanalen en 20 kilometers (12 mi) sykkelsti.

Frankrike bygget Fort Saint-Jean (Quebec) i det syttende århundre. Det var kjent av de tidlige engelske nybyggere som St. Johns og var et viktig samlingspunktt under den franske og indianske krig. Under den den amerikanske uavhengighetskrigen var det viktig for å ha kontroll byen, men under beleiringen av Fort St. Jean skiftet den hender flere ganger av britiske og amerikanske styrker

Saint-Jean-sur-Richelieu ligger på bredden av Richelieu-elven. Byen er hovedkvarter i Le Haut-Richelie-distriktet Iberville.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]