Saima kanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Saima kanal
Kanalen i 1903
Mälkiä sluse ved Villmanstrand er den høyeste med en høydeforskjell på 12,4 meter. Her brukt til tømmerfløting

Saima kanal (finsk: Saimaan kanava; russisk: Сайменский канал – Sajmenskij kanal) er en kanal som forbinder den finske innsjøen Saimen til Finskebukta. Kanalen går fra den finske byen Villmanstrand til byen Vyborg som i dag ligger i Russland. Kanalen er 42,9 km lang, med tre sluser i Finland og fem i Russland, med en høydeforskjell på 75,7 meter.

Bygging[rediger | rediger kilde]

Kanalen ble bygget i årene 1845 til 1856 og åpnet 7. september 1856. Også Vyborg lå på dette tidspunktet i Storfyrstedømmet Finland, og kanalen ble stengt i 1944 da den nedre del av kanalen havnet på russisk side av grensen sammen med hele Det karelske nes gjennom freden i Moskva 1940 etter fortsettelseskrigen. Trafikken på kanalen ble da lagt ned.

Gjenåpning i 1968[rediger | rediger kilde]

Etter at Finland i en avtale fra 1963 bygslet den russiske delen av kanalen og øya Malyj Vysotskij (russisk: Малый Высоцкий, finsk: Ravansaari), ble kanalen i årene fram til åpningen i 1968 gjenoppbygget og utvidet.

Det bygslede området inne i Russland er ikke formelt finsk territorium, men finske regler gjelder med hensyn til trafikken på kanalen, operering av sluser og ansettelsesforholdene for personalet. Det er videre spesielle regler med hensyn til å krysse grensen til Finland via kanalen, da det ikke er nødvendig med visum til Russland for å passere gjennom den russiske delen av kanalen til Finland, men det er passkontroll på grensen.

Dagens kanal[rediger | rediger kilde]

Etter gjenåpningen i 1968 har godstrafikken på innlandshavnene økt kraftig. Et omfattende system av innenlandske vannveier forbinder 120 innsjøer i det sørlige, sentrale og sørøstlige Finland, og dette er knyttet til kanalen og dermed havet. Dette medfører at også Kuopio kan nås gjennom tilstrekkelig dype kanaler og vannveier, med en samlet lengde på 814 km. Slusene er 85 meter lange og 13,2 m brede.

I 2008 ble en enighet om en forlengelse av den første 50 års leieavtalen med nye 50 år. Den årlige leiesummen ble økt fra 290 000 euro til 1,22 millioner euro, og denne vil ble regulert hvert 10. år.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]