Sagnet om jernkronen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sagnet om jernkronen
orig. La corona di ferro
Generell informasjon
Utgivelsesår1941
Prod.landItalia
Lengde90 min.
Språkitaliensk
Bak kamera
RegiAlessandro Blasetti
SjeffotografMario Craveri
Václav Vích
KlippMario Serandrei
Foran kamera
MedvirkendeMassimo Girotti
Gino Cervi
Prod.selskapLux Film
Eksterne lenker

Sagnet om jernkronen,[1] (originaltittel: La corona di ferro) er en italiansk eventyrfilm fra 1941 regissert av Alessandro Blasetti.

Filmens tittel refererer til jernkronen, et middelaldersk regalia og relikvarium som de langobardiske konger lot seg krone med.

Den vant førstepremien (Mussolini Coppa) for beste italienske film under Filmfestivalen i Venezia i 1941.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sedemondo tar over etter sin bror Licinio, etter hans død som konge av Kindaor. Deres krone skal etter legenden bli værende hvor urettferdighet og korrupsjon råder. Sedemondo tar med kronen til en kløft hvor den blir svelget av jorden. En klok kvinne gir en profeti for kongen at hans kone kommer til å føde en datter og Licinios enke kommer til å føde en sønn, og de to barna kommer til å bli forelsket, og at sønnen tar kongedømmet fra Sedemondo.

Når kongen deretter kommer hjem, får han beskjed om at hans kone har født en gutt (datteren hans, Elsa, har blitt byttet med Licinio-barnet) og de mener derfor at profetien er ugyldig. Kongen oppdrar gutten, og gir ham navnet Arminio. Men etter en konflikt mellom Sedemondo og Arminio, beordrer kongen at Arminio skal føres til et juv og drepes.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 14. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]