Sag (musikkinstrument)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Person med musikalisk sag.

En sag er et musikkinstrument som i praksis både er og ser ut som en sag. Den spilles vanligvis ved hjelp av en bue, men også en myk filtklubb, hammer eller treskje kan brukes for å lage lyd. Sagen plaseres med håndtaket fastklemt mellom beina og med den andre enden i hånden, og med tennene mot kroppen. Denne oppstillingsmåten utøves vanligvis sittende, men kan også utføres stående. Bestemte spillemenn spiller med håndtaket under haken, som en fiolin. Bladet bøyes i en S-kurve og buen spiller på den ytre slette siden. Ved å føre buen i midten av S-kurven der bladet er flatest kan sagens bøyning bestemme hvor lange eller korte vibrasjoner som skal spilles. Jo større flat overflate desto mer vibrasjon. For å endre tonehøyden bøyes sagens S-kurve oppoveer för å lage en høyere tonehøyde og nedover for en lavere. Ved hjelp av å riste det ene beinet kan spilleren få fram en vibrato på sagen for å lage en lengre skiftet tone. Lyden fra en musikalisk sag kan beskrives som en svingende eterisk tone som bygger på friksjon.

Sager som anvendes som instrument[rediger | rediger kilde]

Vanligvis anvendes en vanlig svans med en lengde på rundt 80 cm som instrument, men det finnes også spesiallagde musikksager. For eksempel finnes det sager uten tenner eller av tynnere metall for å øke fleksibiliteten og dermed bli mer lettspilt. Blant annet finnes Sandvik Stradivarius som er en spesialprodusert sag til musikalsk bruk. Den musikalske sagen tilører musikkinstrumentgruppen idiofoner.

På begynnelsen av 1920-tallet var den musikalske sagen svært populær og ble oppdaget i Europa og i USA ved omtrent samme tidspunkt. Sagen er et svakt instrument og høres derfor ikke så godt i større orkestre, derfor kan den bare anvendes ved lav instrumentasjon eller solo.

Musikksagfestival[rediger | rediger kilde]

Den 13-14. august 2011 gikk den 34. årlige internasjonale Musical Saw Festival[1] av stabelen i Santa Cruz, California.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

I filmen Pippi rømmer med spiller dørselgeren Konrad (Hans Alfredson) på sag. På Lillebjørn Nilsens innspilling av sangen "Regnet Er En Venn" spiller Willy Kraus sag med fiolinbue.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Musical Saw Festival, hvert år går den internasjonale festivalen av stabelen i USA.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]