Saab Catherina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ASJ 97

SAAB Catherina er en prototyp fra 1964 som ble bygget på bestilling fra SAAB. Den ble designet av Sixten Sason og produsert ved Aktiebolaget Svenska Järnvägsverkstäderna (ASJ) i Katrineholm (derav bilens navn). Det er en rød, toseter sportsbil med targatak.[1][2]

Sason, som frilans for SAAB, lagde noen tegninger til en liten sportcoupé på begynnelsen av 1960-tallet. Siden Saab planla å produsere en liten sportsmodell fikk han i oppdrag å tilpasse designen til serieproduksjon. Prosjektet startet opp i januar 1963 og i mai begynte produksjonen ved ASJ. Den ble presentert først den 24. april 1965Linköpings Sportscenter.

Av økonomiske årsaker brukte Catherina mange deler fra SAAB 96 og hadde samme akselavstand, lengre enn den godkjente designen. Den hadde et targatak som kunde gjemmes i bagasjerommet. Et nytt konsept innen bilindustrien og tidligere ute enn Porsche 911 Targa fra 1966 som gjorde designen populær og som også gav den sitt navn. Sason designet også noen mer uvanlige løsninger for, som takmonterte lyskastere. Disse ble ikke brukt på prototypen siden denne måtte tilpasses serieproduksjon.

Etter testkjøring kom man fram til at det var behov for mer utvikling. Samtidig hadde en annen prototyp, SAAB MFI-13, bygd av MFI (Malmö Flygindustri), dukket opp og Saab valgte denne i stedet som sin basis for sin nye sportsbil, dvs det som kom til å bli Sonett II. Catherina havnet dermed som utstillingsobjekt på Saabmuseet i Trollhättan, men Sason gjenbrukte en del designelement i SAAB 99.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://home.swipnet.se/danny/history13.htm Arkivert 7. september 2006 hos Wayback Machine. SAABCars Online om SAAB Catherina
  2. ^ http://www.saabmuseum.com/catherina/index.html Saab Museum om SAAB Catherina