SV Bergisch Gladbach 09

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergisch Gladbach 09
Sportsverein Bergisch Gladbach 09 eingetragener Verein
Nettsidehttp://www.bergischgladbach09.de/
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneBelkaw-Arena
(10 500)
LigaOberliga NRW-Liga
SeriemesterAmatørmesterskap 1953 (menn)
Vesttysk mester 1977, 1979-84, 1988, 1989, cupmester 1981, 1982, 1984
LandTyskland
By/kommuneBergisch Gladbach
StedBergisch Gladbach
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Bergisch Gladbach 09 er en tysk fotballklubb fra byen Bergisch Gladbach, en by en mil øst for Köln i Nordrhein-Westfalen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble dannet i 1909 som Fußball Club Bergisch Gladbach. Klubben assimilerte flere andre klubber; i 1909 fusjonerte klubben med FC Montania Bergisch-Gladbach, den 22. januar 1919, med Turn- und Sportverein der Firma J. W. Zanders Bergisch Gladbach og dannet Sport-Verein Bergisch Gladbach, og i 1936 var det VfL Gronau den slo seg sammen med.

Laget kjempet seg oppover i ligasystemet, og etter ligaens reorganisering i 1952, endte klubben i Amateurliga Mittelrhein (III). De vant sin divisjon i 1953, og gikk videre og vant den nasjonale amatørfinalen med 3:2 over Homberger SV. Femtitallet ble således det store tiåret for klubben, og de vant sin amatørpulje flere ganger, om enn de ikke gjentok amatørfinaleseieren. På sekstitallet gikk det stadig nedover for klubben, som etablerte seg nederst i tredjedivisjon.

I 1973 slo klubben seg igjen sammen med en annen klubb, SSG Bergisch Gladbach. SSG var selv en sammenslåing av klubbene SV Blau-Weiss 1962 Hand, SV Katterbach, og Sportfreunde Paffrath. På tross av sammenslåingen, som gjorde at klubben kunne spore sine røtter til tilsammen seks klubber, var den nye klubben, SSG Bergisch Gladbach, ingen sportslig suksess, og fortsatte nedover i divisjonssystemet. Sporadiske opptredener i den fjerde øverste divisjonen har preget klubben, og klubben spiller per mai 2010 i denne divisjonen, med fare for nedrykk. Klubben har siden droppet SSG, og erstattet det med Sportsverein (SV), enda dette som oftest ikke nevnes i daglig omtale.[1] I tillegg har klubben lagt til «09» på slutten for å indikere stiftelsesåret.

Kvinnefotball[rediger | rediger kilde]

På 1970-tallet, da kvinnefotball ble populært, ble et kvinnelag dannet da klubben het SSG Bergisch Gladbach. I lang tid var kvinnelaget klubbens flaggskip. Laget vant serien til sammen ni ganger, og cupen tre ganger. Laget representerte også Tyskland i et uoffisielt VM i 1983. Når endelig det tyske kvinnelandslaget ble dannet, var tilsammen 18 spillere fra klubben innom landslaget. Den klart mest kjente spilleren er Silvia Neid, som per 2010 er trener for kvinnelandslaget.

Enda laget dominterte sterkt på 1980-tallet, var det overraskende fort slutt ved tiårets slutt. På 1990-tallet gikk det gradvis nedover til laget rykket ned i 1993-94-sesongen. På tross av at de var nære opprykk to år senere, kom aldri laget tilbake til Bundesliga under det navnet. Grunnen var at etter den sesongen forlot kvinnefotballaget klubben og ble del av TuS Köln rrh. Klubben kom heller ikke tilbake til det gode selskap, og virket å forbli et andredivisjonslag da kvinnefotballaget nok en gang rørte på seg, denne gangen til Bayer Leverkusen etter 2007-08-sesongen. Etter et år som middelhavsfarer i 2. Bundesliga ble det direkte opprykk for Bayer Leverkusen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Viser til om klubben.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]