SVIMA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

SVIMA er et rammeverk som kan bli brukt for å foreta en intern ressursbasert analyse for å se om man har en ressurs eller evne som kan gi et varig konkurransefortrinn. SVIMA står for:

  • Sjelden (S): Dette vil si at en ressurs er hos få eller ingen av konkurrentene.
  • Viktig (V): At en ressurs har effekt på for eksempel bedriftens kostnader. Og i hvilken grad den er viktig for kundenes betalingsvillighet eller kostnad.
  • Ikke-imiterbar (I): I hvilken grad etablerte konkurrenter eller inntrengere kan skaffe ressursene, altså i hvilken grad konkurrentene kan kopiere eller erstatte ressursen med noe annet.
  • Mobilisert (M):Ressursene må være mulig å ta i bruk, og i hvilken grad bedriften har tatt i bruk ressursen for å skape verdi.
  • Approprierbar (A): Den økonomiske verdien som skapes av ressursene må være til fordel for bedriften, ikke for andre.

Dersom et firma innehar ressurser eller evner som oppfyller alle disse kravene, vil bedriften inneha et realisert og varig konkurransefortrinn.

Denne modellen er basert på VRIN-modellen (VRIO) av Jay B. Barney (1991[1]), en akademiker innen forretningsstrategi. Her står bokstavene for de engelske termene Valuable, Rare, Inimitable og Non-Substitutable (Organized – at organisasjonen er forberedt på utnyttelse av ressursen). I den norske versjonen av denne modellen er altså den siste bokstaven splittet i to; N har blitt til både M og A.

Med approprierbart menes hvem det er som sitter igjen med den økonomiske verdien som en ressurs skaper. Altså om det er bedriften / enheten selv, eller noen andre (f.eks. leverandører, ansatte, kunder osv) som får verdien. Er ressursen approprierbar så er det bedriften som sitter igjen med verdien.

SVIMA - Verktøy for ressursanalyse[rediger | rediger kilde]

Sjelden Viktig Ikke-imiterbar Mobilisert Approprierbar Utfall
Nei Ja Ja Ja Ja Paritet
Ja Nei Ja Ja Ja Trivielt fortrinn
Ja Ja Nei Ja Ja Midlertidig fortrinn
Ja Ja Ja Nei Ja Potensielt fortrinn
Ja Ja Ja Ja Nei Ikke-beholdt fortrinn
Ja Ja Ja Ja Ja Varig fortrinn

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jay Barney (010.3.1991). «Firm Resources and Sustained Competitive advantage». Journal og management. 17 (1): 99–120.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Jacobsen, E. W. og Lasse B. Lien (2001). Ekspansjon. Gyldendal Akademisk.