SV-98

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

SV98 (Snaiperskaya Vintovka Model 1998 - skarpskyttergevær modell 1998) er et russisk skarpskyttergevær, designet mellom 1998 og 2000 av en ingeniørgruppe ledet av Vladimir Stronskij. Våpenet brukes primært av russisk politi og spesialpoliti, særlig sikkerhetspoliti og antiterrorstyrker underlagt de føderale myndighetene (MVD, FSB[1], etc.) Geværet ble utviklet som svar på forespørsel fra russiske skarpskyttere som fant det halvautomatiske Dragunov-geværet for lite presist til skarpskyting på lengre hold.

SV-98 bruker kaliber 7,62 × 54R, det samme som Mosin Nagant-geværene, Kalasjnikovs PK- og PKM-maskingeværer, og Dragunov SVD, og mates fra boksmagasiner i plast som rommer ti patroner. Av funksjoner kan det nevnes en justerbar kolbe, åpne sikter til nødbruk, en flammedemper som kan skrus av og erstattes med lyddemper, et mirage-bånd over pipen, og et bærehåndtak som kan demonteres.

Tidlige SV-98 kom med en grønnlakkert laminatstokk hvor enfot i kolben og tofot i forskjeftet var standardutstyr. De nye riflene kommer nå med en kolbe i komposittmaterialer for å minske vekt og gjøre våpenet mer bestandig mot vær og ytre påvirkninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Олег Коломиец. Снайперская элита определяет сильнейших. // журнал «Солдат удачи», № 12, 2001 г.