SS «Norway»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
SS «Norway» på vei fra Amsterdam til IJmuiden, tidlig 80-tallet
SS «France» ved kai i Hong Kong, 1974

SS «Norway» (tidligere SS «France») var opprinnelig en ocean liner som ble bygget ved skipsverftet Chantiers de l'Atlantique i Saint-Nazaire, Frankrike. Rederiet Compagnie Générale Translantique (CGT, også kjent som French Line) satte SS «France» i transatlantisk drift i februar 1962.

SS «France» ble tatt ut av transatlantisk fart i 1974 og lå i opplag i Le Havre til det ble solgt til Norwegian Cruise Line (NCL) og omdøpt «Norway» i 1978. Etter en omfattende ombygging til cruisefart ved skipsverftet Hapag Lloyd Werft i Bremerhaven, ble hun satt i drift igjen den 14. april 1980. Hun ble deretter ombygget på nytt i 1990 og 1997.

Skipet ble omfattende skadet av en eksplosjon i maskinrommet da det i mai 2003 lå ved kai i Miami, og ble deretter tauet til Bremerhaven, Tyskland. I mars 2004 ble det annonsert at skipet ikke ville bli satt i drift igjen. Planene gikk da ut på å gjøre henne om til et hotellskip og legge henne i Honfleur eller Amsterdam, men ble fortsatt liggende to år i opplag i Bremerhaven.

På begynnelsen av 2006 ble «Norway» solgt og omdøpt til «Blue Lady» og ble tauet til et skipsverft for hugging i Alang, India. Saken vakte medienes interesse på grunn av forekomsten av skadelige stoffer ombord, særlig de store mengdene av asbest, som ville sette verftsarbeidernes helse i fare.[1] Hun ble derfor liggende strandet i Alang mens saken rullet i indiske domstoler fram til 2008, da hun ble hugget.[2]

Skrapprisen for det store skipet var beregnet til nærmere 12 millioner dollar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=125638
  2. ^ SS France, SS Norway Maritime Matters lesedato: 29.4.2010

3. http://www.faktaomfartyg.se/france_1961.htm