SS «Kronprinz Wilhelm»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SS «Kronprinz Wilhelm»
«Kronprinz Wilhelm» på tysk samtidig postkort.
Generell info
Skipstypepassasjerskip
Bygget ved AG Vulcan Stettin
FlaggstatTyskland
RederiUnited States Navy,
Den tyske keiserlige flåte
Tekniske data[a]
Lengde202,17 meter
Bredde20,10 meter
Dypgående8,3 meter

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

SS «Kronprinz Wilhelm» (fra 1917 USS «Von Steuben») var et tysk passasjerskip og senere krigsskip. Det begynte levetiden som sivilt skip, men ble gjort om til hjelpekrysser etter utbruddet av første verdenskrig. «Kronprinz Wilhelm» ble internert i USA i 1915, og tjestegjorde deretter i US Navy med navnet «Von Steuben».

«Kronprinz Wilhelm» ble bygget ved AG Vulcan i Stettin, og var klart i 1901. Det var oppkalt etter den tyske kronprinsen. «Kronprinz Wilhelm» ble satt i rute mellom USA og Europa, og satte i 1902 fartsrekord for turen mellom Cherbourg og New York etter en reisetid på 5 dager, 11 timer og 57 minutter.

Ved krigsutbruddet var «Kronprinz Wilhelm» ute i Atlanterhavet. Etter et møte med SMS «Karlsruhe» ble «Kronprinz Wilhelm» utstyrt med blant annet to 88mm kanoner. Det ble deretter gjort om til hjelpekrysser, og ble satt til å raide ententens atlanterhavshandel. «Kronprinz Wilhelm» greide å senke femten skip – ti britiske, fire franske og ett norsk. Etter at forsyningene begynte å ta slutt gikk imidlertid «Kronprinz Wilhelm» til amerikansk havn og lot seg internere.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]