Stiftelsen SOR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «SOR»)
Stiftelsen SOR
Offisielt navnStiftelsen SOR
Org.formStiftelse
Org.nummer984257503
Stiftet7. juni 2001[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Adm.dir.Jarle Eknes
Nettstedstiftelsensor.no

Stiftelsen SOR er en norsk organisasjon som arbeide for at alle mennesker med utviklingshemning skal sikres mulighet til utvikling på egne premisser og ha et aktivt liv i fellesskap med andre.

Navnet «SOR» er kortform for «Samordningsrådet»; før organisasjonen tok navnet SOR i 2013, het den fra 2001 Samordningsrådet for arbeid for mennesker med utviklingshemning. SOR ble opprettet i 1951, da under navnet Samordningskomiteen. Navnet ble endret i 1956 til Samordningsrådet for Åndssvakeomsorgen i Norge.[2] Etableringen var et samarbeid mellom 11 ulike organisasjoner. SOR har gjennom tiden tatt på seg forskjellige oppgaver.

Grunnmuren i SORs virksomhet er det frivillige engasjement[3]. Organisasjoner og enkeltpersoner går sammen om å skape sosialpolitiske og faglige aktiviteter som kommer utviklingshemmede til gode.

Formål[rediger | rediger kilde]

I strategiske planer heter det at SOR skal arbeide for at alle mennesker med utviklingshemning skal sikres mulighet til utvikling på egne premisser og ha et aktivt liv i fellesskap med andre.

Virksomhetsideen er å arbeide med informasjons- og kompetanseformidling, nettverksbygging, fagutvikling og forskning, med særlig fokus på holdningsarbeid og bevisstgjøring om utfordringer og utviklingsmuligheter. Det legges vekt på holdningsarbeid, med fokus på respekt for personer med utviklingshemning. Videre fokuseres det på utviklingsmuligheter og betydningen av mestring og deltagelse. SOR skal arbeide for å fremme utviklingshemmedes rettigheter gjennom samvirke med enkeltpersoner, frivillige organisasjoner, offentlige etater, fagmiljø og utdanningsinstitusjoner.

Arbeidsoppgaver[rediger | rediger kilde]

Oppgavene for SOR har endret seg flere ganger siden opprettelsen i 1951, men det som hele tiden har bestått er det sosialpolitiske og frivillige engasjement.

I de siste års[når?] tilskuddsbrev fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) blir Stiftelsen SOR bedt om å prioritere aktivitet som retter seg mot:

  1. Selvbestemmelsesretten til mennesker med utviklingshemning
  2. Fokus på levekår og deltagelse

Bufdir presiserer at holdningsarbeid og bevisstgjøring av utfordringer og utviklingsmuligheter er viktig i denne sammenhengen. Og det blir forutsatt nært samarbeid med brukernes organisasjoner og fagorganisasjoner. Virkemidlene som fremheves er tidsskriftet Rapport, nettsidene og konferanser.

SORs tidsskrift ble lansert i 1955. Siden 1972 har navnet vært Rapport. Rapport kommer ut 6 ganger i året i et opplag på 1300 eksemplarer. SOR tok initiativ til en serie på syv bøker om utviklingshemning i perioden 2010-2016. Organisasjonen har også bidratt til ideutvikling og realisering av andre fagbøker.

SOR har utarbeidet flere e-læringskurs om innsats for personer med utviklingshemning.[4] Bufdirs e-læringskurs om TryggEst er også utviklet av SOR.[5]

Organisasjonen arrangerer tre årlige konferanser, I forbindelse med koronapandemien ble SOR Digital+[6] utviklet i 2020 / 2021. Dette er en abonnementstjeneste for kommuner og organisasjoner som gir alle ansatte digital tilgang til å se konferansene mens de pågår, eller se opptak fra konferansene inntil fem år etter at de ble publisert første gang. Mer enn 50 kommuner abonnerer på tjenesten[7].

SOR har siden 1964 administrert utdelinger fra flere fond. Mange av disse ble slått sammen til Eli Vindeggs forskningsfond. I 2013 ble navnet endret til SORs fag- og forskningsfond.

Siden opprettelsen av SOR i 1951 har organisasjonen hvert år mottatt støtte fra departement og direktorat SOR har hatt tilhørighet til. SOR mottar i dag driftstilskudd fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet til ca. 1/5 av de samlede utgiftene. Det meste av aktivitetene finansieres gjennom prosjektmidler, konferanser, kurs, klinisk virksomhet og oppdrag fra kommuner, habiliteringstjenester og sykehus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gunnar Brekke og Orvar Thorsrud: Fra statlig armod til samfunnsansvar : Samordningsrådet gjennom 50 år. Samordningsrådet, 2001 ISBN 8299594618. Side 9.
  3. ^ Brynhild Solvang, Randi Bergem, Anders Tønnesen og Marte Hanche-Dalseth: Frå hand til munn eller på tryggare grunn?: Samordningsrådet for arbeid for menneske med psykisk utviklingshemming (SOR)- evaluering av den langsiktige basisfinansieringa. Møreforskning Volda, 2008 Arbeidsrapport nr 231 ISBN 978-82-7692-295-0. Side 18.
  4. ^ Stiftelsen SOR Arkivert 22. oktober 2020 hos Wayback Machine.; helsekompetanse.no
  5. ^ «Kurs i TryggEst». Bufdir (norsk). Besøkt 10. september 2022. 
  6. ^ «Stiftelsen SOR». sordigital.no (norsk). Besøkt 10. september 2022. 
  7. ^ «SOR digital +». Stiftelsen SOR. Besøkt 10. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]