SMA-kontakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vannlig hannkontakt av SMA

En SMA-kontakt (SubMiniature version A) er en liten og vanlig 50 Ω koaksialkontakt med skrutilkobling som brukes for radiosignaler. Den kan ofte kjennetegnes ved at den som regel er gullfarget. Den opprinnelige versjonen av SMA-kontakten som ble utviklet på 1960-tallet var beregnet for frekvenser fra DC til 12 GHz. Moderne versjoner er blitt utviklet som støtter enda høyere frekvenser i noen tilfeller helt opp til 26.5 GHz [1]. Det er veldig populært å bruke SMA-kontakter når en ønsker kobling direkte til et kretskort. For bruksområder der en krever mer mekanisk robusthet, brukes ofte heller N-kontakter.

Hunn-kontakten har utvendige gjenger, mens hann-kontakten har innvendige gjenger.

SMA-kontakt med reversert polaritet (RP-SMA)[rediger | rediger kilde]

WiFi-utstyr brukes ofte en variant av SMA-kontakten der polariteten har blitt reversert. Det vil si at hunn-kontakten (med utvendige gjenger) har en hann-pinne i midten, mens hann-kontakten (med innvendige gjenger) har et hull i midten. Dette ble gjort for å gjøre det vanskeligere å bruke antenneutstyr som ikke var godkjent for WiFi sammen med slikt utstyr for å tilfredsstille FCC sine krav [2].

SMA hunn-kontakt med reversert polaritet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «SMA Connector Frequency Extension». www.microwavejournal.com (engelsk). Besøkt 19. desember 2020. 
  2. ^ «Electronic Code of Federal Regulations (eCFR)». Electronic Code of Federal Regulations (eCFR) (engelsk). Besøkt 19. desember 2020.