SAS Institute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SAS Institute
Org.formPrivat selskap
BransjeAnalytikk, programvareindustri
Etablert1976
HovedkontorCary
LandUSA
Produkt(er)SAS
Grunnlegger(e)Anthony James Barr, James Goodnight, John Sall
Adm.dir.James Goodnight
Nettstedwww.sas.com (en)
Kart
SAS Institute
35°49′36″N 78°45′43″V

SAS Institute er et amerikansk programvarefirma med hovedkvarter i Cary, Nord-Carolina, USA. Selskapet ble grunnlagt i 1976 i USA av Anthony Barr, James Goodnight, John Sall and Jane Helwig. SAS Institute er i dag et av de største privateide softwareselskapene i verden.

Det norske kontoret ble etablert i 1986 og har ligger i Parkveien i Oslo. I 2010 hadde SAS Institute cirka 90 ansatte I Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige produktet var programvarepakken SAS som ble benyttet i statistisk analyse. Først ble det utgitt moduler designet for å kjøre på IBM stormaskiner. I tillegg til det som var vanlig på den tiden på stormaskin, med å skrive skriptkode som så ble kjørt batch, så tilbød SAS også et vindusbasert brukergrensesnitt. Her ble programkoden skrevet i et vindu, resultatet ble presentert i et annet vindu, og loggingen fant man i et tredje vindu.

Etter hvert som andre maskiner enn stormaskin ble tilgjengelige og kraftige nok så ble SAS kontinuerlig utviklet til å også kjøre i disse miljøene. Brukergrensesnittet ble holdt så likt som mulig fra plattform til plattform. Etter hvert kunne man kjøre hele SAS-systemet på en PC.

Da Microsoft Windows ble mer og mer utbredt måtte SAS forsøke å tilpasse standard SAS brukergrensesnitt godt kjent for SAS-programmerere til et standard Microsoft Windows brukergrensesnitt godt kjent for PC-brukere.

I tillegg beholdt SAS, til og med på PC-plattformen, prissystemet fra stormaskin, med årlige lisensavgifter, i stedet for å benytte hva som var vanlig på PC, nemlig et engangs kjøpsbeløp.

Selskapet[rediger | rediger kilde]

SAS Institute har forblitt et fullt ut privateid selskap ledet av James Goodnight, også kjent som Jim Goodnight. Dette gir mulighet til å styre selskapet uavhengig av krav fra skiftende aksjonærer.

Omtrent 25 % av omsetningen i SAS Institute går hvert år tilbake til forskning og utvikling av egne produkter.

SAS har tradisjonelt solgt programvare for statistisk analyse og har vært benyttet mye i forsknings- og universitetsmiljøer. Navnet SAS var opprinnelig et akronym for Statistical Analysis System, men har etter hvert blitt et værmerke for hele selskapet. Produktene som selges har tradisjonelt vært innen statistisk analyse, men de senere årene har SAS hatt markedsfokus på forretningsanalyse, eller forretningsinnsikt.

Selskapet har i USA gjort seg kjent for å bruke mye ressurser på sine ansatte. James Goodnight sin filosofi om balanse mellom jobb og privatliv har blitt adoptert i hele selskapet verden rundt. Et resultat av dette er at SAS har flere år på rad blitt kåret til USAs beste arbeidsplass, senest i 2011. Den norske avdelingen av SAS Institute, ledet av Nils Stangnes ble i 2007, 2009 og 2010 (sammen med mange andre bedrifter) kåret til Norges beste arbeidsplass.

Fra 1. januar 2011 ledes selskapet i Norge av Kåre Nygård, med bakgrunn fra blant annet PwC og IBM.

Programmeringsspråket SAS[rediger | rediger kilde]

Grunnlaget i SAS er et fjerdegenerasjons programmeringsspråk. Over dette programmeringsspråket er det bygget flere forskjellige tykke klienter samt tynne webklienter. SAS benyttes tradisjonelt mye innenfor datavarehusteknologi.

SAS brukergrupper[rediger | rediger kilde]

I Norge har det blitt opprettet en brukergruppe under navnet Foreningen av Norske SAS-brukere (FANS). FANS kaller seg selv "en frittstående brukerforening for alle som bruker SAS programvare", selv om det er vedtektsfestet at SAS Institute skal sitte i styret i FANS. Hvert år er det arrangert treff for FANS medlemmer i regi av SAS Institute.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]