Søvitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Detaljkart av fensfeltet med bergartene inntegnet.

Søvitt er en magmatisk bergart som består av kalkspat og mineraler hvor blant annet grunnstoffet niob inngår. Forekomster av søvitt er funnet ved gårdene Søve og Tufte i FensfeltetUlefoss i Telemark fylke. Søvitt er en hvit, marmorlignende, magmatittisk kalkstein.

Søvitt forekommer som store og små ganger i fenitt, hovedsakelig i den nordlige og den vestlige delen av Fensfeltet. Bergarten holder seg hvit, selv på forvitret overflate. Søvittens hovedmineral er kalsitt (kalkspat), kalsiumkarbonat, CaCO3 (hvit). Kalsitten utgjør 70–95 prosent av bergarten og danner en jevnt kornet masse. Kornstørrelsen varierer fra sted til sted, fra 0,5 til 5 mm (fra fin- til middelskornet). Underordnede lyse mineraler er dolomitt, kalsium-magnesium-karbonat, (Ca,Mg)2(CO3)2 (hvit) (utgjør ofte ca. 10 % av bergarten), og apatitt, et fluor- og klorholdig kalsiumfosfat, Ca5(PO4)3(F,Cl,OH), synlig som små, fargeløse nåler (utgjør 3–7 %

WikiProject Geology.svgDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.