Sørtakahe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørtakahe
Nomenklatur
Porphyrio hochstetteri
Meyer, 1883
Populærnavn
sørtakahe,
takahe
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenTranefugler
FamilieRiksefugler
SlektPorphyrio
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: gressletter
Utbredelse: Sørøya, New Zealand (endemisk)

Sørtakahe (Porphyrio hochstetteri) er en flygeudyktig riksefugl. Den er endemisk til SørøyaNew Zealand.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Arten hadde tidligere det norske navnet takahe, men den ble spilittet i to selvstendige arter. Den andre heter nå nordtakahe (P. mantelli) og var endemisk for Nordøya, men den er dessverre utdødd.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Sørtakahe er den største fuglen i riksefamilien. Den er ca. 63 cm lang. Vekten er omtrent 2,7 kg hos hannene og 2,3 hos hunnene. Den har sterke bein og et stort nebb. Fargen på en voksen takahe er lillablå med grønnblåe farger på oversiden. Beina er rød/rosa-aktig. Kjønnene er like, men hannene er litt større enn hunnene.

Sørtakaher foretrekker gressletter. Før menneskene kom til New Zealand levde den i sumpområder, men disse ble omgjort til jordbruksområder. Takahen spiser gress, planter og insekt. Takaher er monogame fugler. Reiret bygges under busker og kratt. De legger to egg.

Arten lever i Murchison Mountains ved Te Anau-sjøen der den ble gjenoppdaget 20. november 1948. Man har også satt ut noen få individer på de rovdyrfrie øyene Tiritiri Matangi, Kapiti, Maud og Mana. I januar 2011 ble det satt ut en liten mengde med takaher i naturreservatet Zealandia i Wellington. Etter 1982 har bestanden hvert på mellom 110 til 225 individer.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]