Sørlandet Kunnskapshavn Arendal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørlandet Kunnskapshavn under utbygging november 2011

Sørlandet Kunnskapshavn Arendal er et prosjekt startet i 2006 med utbygging av gamle Arendal havn på Tollbodkaia/Dauholla på Kystveien i Arendal, med et kompetansesenter som formål. Prosjektkoordinator er Kåre Andersen, og kunnskapshavnen skal bestå av en samling av bedrifter, et vitensenter og et kurssenter, med fokus mot kompetanseutbygging. Senteret er planlagt ferdigstilt i 2012.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tidligere lå tollboden i Arendal på kaia, og kaia fungerte også som byhavn. Tollvesenet flyttet til Kristiansand, og havnen ble flyttet til nye Arendal havnEydehavn. Tollboden ble etter hvert revet, og et større areal ble tilgjengelig for utbygging. Istedenfor å la arealet gå til private aktører for bedrift- eller boligformål, valgte kommunen å bruke området for kompetanseutbygging, i første omgang som campus for Universitetet i Agder, men dette ble lagt til Campus Grimstad.

Selskapet «Sørlandet Kunnskapshavn Arendal» ble offisielt åpnet 22. mars 2010 i midlertidige lokaler i FN-huset på Tyholmen i Arendal med både fylkesmann Øystein Djupedal, ordfører Torill Rolstad Larsen og stortingsrepresentantene Freddy de Ruiter og Svein Harberg. Selve åpningen ble foretatt av Kronprins Håkon og Kronprinsesse Mette- Marit

Utbygging[rediger | rediger kilde]

Utbyggingen finansieres i sin helhet av private utbyggere, og disse skal også dekke infrastrukturen i området økonomisk, med Arendal kommune som byggherre. Dette inkluderer strandpromenade, omlegging av vei, sikring av kaien og grøntarealer. Kommunen dekker vann og avløp gjennom vann- og avløpsbudsjettet. Varme og kjøling hentes på 30 meters dyp i Galtesund, og leveres til alle byggene gjennom avtale med Agder Energi Varme AS .

Bygg[rediger | rediger kilde]

Kunnskapshavna vil bestå av minst seks bygg. Det første som bygges er «Havnegården» på 6 200 kvadratmeter i fem etasjer. Av leietakere er Asplan Viak (som også har tegnet bygget), Bunnpris (1200 kvm), Secode, Handelsbanken, og Apotek 1. Prisen på bygget er satt til 120 millioner norske kroner, og bygget regnes ferdig sommeren 2012.

På omtrent samme tid vi «Eurekabygget» også være ferdig reist. Arendal kommune skal leie fire etasjer i bygget, som skal brukes til blant annet Vitensenteret Sørlandet, Eureka kompetanse, Arendal voksenopplæring og en egen etasje for mindre bedrifter, et vekstmiljøet a kunnskapsbedrifter. Andre leietakere er Husbanken og Rambøll.

Utbyggere[rediger | rediger kilde]

  • Skeie Real Estate/ Eureka Eiendomsselskap AS
  • Kystveien Panorama (Realvekst Sør)
  • Kystveien Utvikling as

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]