Sørfjorden (bygd i Trøndelag)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sørfjorden (bygd i Rissa)»)
Husbysjøen
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.4 meter
Kart
Husbysjøen
63°44′50″N 10°06′25″Ø

Sørfjorden er ei bygd i Indre Fosen kommune i Trøndelag Den ligger ved Sørfjorden, en gren av Stjørnfjorden.

Geografi[rediger | rediger kilde]

For å komme til Sørfjorden må man kjøre gjennom fylkesvei 715 fra Rødsjøen eller kjøre igjennom Fevåg Fylkesvei 718 Stedet har hovedferdselsåren til tettstedet Råkvåg som ligger 5 km unna.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tettstedet bærer preg som jord og skogbruksbygd med melk og kjøttproduksjon. Det finnes også to butikker her, Bernhard Berg & Co(Joker) og Samvirkelaget. Her ligger også Mælan skole med egen liten fotballbane. Byggtorget ved stedet har sin hovedbase her, likeså entreprenørselskapet Hulvandskog og Moholt Transport. Det tidligere anlegget til Bøndernes Salgslag Gilde som ligger på Haugamyran er nå blitt en næringspark. Jansens bensinstasjon er nærmeste servicestasjon for tettstedene rundt distriktet. Mattilsynet Fosen har sitt distriktkontorsted ved det gamle vaskeriet lå i sin tid ved stedet.

Foreninger[rediger | rediger kilde]

Stjørna idrettslag holder til her ved Haugamyran, likeså Stjørna bygdeungdomslag og Mælan skolekorps som ble startet i 1979. Stjørna Heimbygdslag har sitt hovedkvarter ved Mælan skole. Stedet har også eget samfunnshus Fritun. Stjørna Jeger og Fiskeforening har sin standplass på Haugamyra der de også har et moderne skytteranlegg der det arrangeres NM i feltskyting hvert år. Badstuforbundet i Norge har sitt hovedkvarter her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet tilhører det gamle kommunesenteret Stjørna. Frem til 1996 het bygda Husbysjøen med postadresse 7113. I dag er stedet registrert som Sørfjorden sammen med Rødsjøen, Nordseter og Øyan. Mælan skole ble bygd opp i 1874 men senere revet og bygd opp ny i 1954, 1983 og 2018. Stjørna sparebank hadde sitt hovedsete her til begynnelsen av 1990-tallet før den ble fusjonert sammen med Rissa sparebank. Sørfjord meieri var i virksomhet fra 1898 til 1965.

Serberhytta som er et bevart krigsminnesmerke fra andre verdenskrig ligger 5 km unna. Bygdas største og siste drevne fjellgård Holvassgården, nå nedlagt gård og stedet ryddet lå på Holvatnet. Partisanmarsjen arrangeres hvert år og løypetrasen starter ved Rødsjøen ved Fjøsnesset annet hvert år som en minnesmarkering for flyktningtrafikken over til Sverige fra Ørland under den Andre verdenskrig. Innspillingen av filmen Onkel Oskar som hadde premiere i 1997 ble spilt inn her etter historiene av Torvald Sund. I 1993 - 1994 ble filmen "Men i helga har vi fri" av Skogsgruppa spilt inn på Holvatnet som gikk rett til topps i Kortfilmfestivalen i Grimstad samme år.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Sørfjorden har et stort geografisk område med storflott natur både på sjøen og i fjellet. Stedet blir mye brukt til friluftsliv. Innen kort rekkevidde finner vi utfartsstedene Aunfjellet, Vardheia, Rødsjøen, Holvatnet og Lysvatnet (gård) i Åfjord. De siste årene har det kommet et nybygd småbåthavn med molo. Holvassgamma som tilhører NTNUI-koiene ligger ca 1 mil unna senteret.

Kjente personer fra Sørfjorden[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]