Søre Ryfylke prosti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Søre Ryfylke prosti, inntil 1989 benevnt Hetland prosti, var et tjenestedistrikt i Stavanger bispedømme i Den norske kirke, med prosteseteTau i Ryfylke. Det ble etablert i 1925 og inngikk fra 2013 i "nye" Ryfylke prosti.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hetland prosti ble opprettet i forbindelse med etableringen av Stavanger bispedømme, etter vedtak i statsråd den 7. november 1924, med virkning fra 1. januar 1925. Det tidligere Stavanger prosti ble delt i to, hvor kirkesognene som lå til byen Stavanger inngikk i Stavanger domprosti, mens landsognene inngikk i det nye Hetland prosti som da utgjorde:

I 1967 ble Hetland overført til Stavanger domprosti, og Riska ble overført til Jæren prosti.[1] Videre i 1988 ble Høle, Randaberg og Kvitsøy kirke overført til Jæren prosti, mens Sjernarøy, Hjelmeland, Årdal og Fister kirker ble tilført fra Ryfylke prosti.

Ettersom prostiet fra 1988 ikke lenger omfattet Hetland, men derimot søndre del av Ryfylke, ble navnet endret til Søre Ryfylke prosti, samtidig som Ryfylke prosti fikk navnet Nordre Ryfylke prosti.

I 2006 ble Hausken, Sørbø, Mosterøy, Hesby, Talgje og Sjernarøy overført til Tungenes prosti.

I 2013 ble så de to prostiene Søre og Nordre Ryfylke slått sammen til det nye Ryfylke prosti, med prostisete på Hjelmeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]