Søndeledfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Søndeledfjorden i Risør kommune.
Søndeledfjorden tatt fra sør.

Søndeledfjorden er en fjord i gamle Søndeled kommune, nå Risør kommune i Aust-Agder. Den begynner ved Vardøyene nordøst for Risør, og strekker seg rundt 15 kilometer rett vestover inn i landet, til Søndeled. Egentlig er dette flere fjorder, og navnet Søndeledfjorden brukes dels om det hele, dels om den innerste del av fjorden.[1]

Den ytre del av fjorden kalles også Østerfjorden. Ved Risør deler øya Barmen fjorden i to: Nordfjorden og Sørfjorden. Ved Sørfjorden ligger stedet Moen, med Moen trebåtbyggeri.

Rødsfjorden i vest forbinder Nordfjorden og Sørfjorden.

Nord for Nordfjorden ligger blant annet grenda Sevik. Ved øya Frøyna smalner fjorden inn, men fortsetter først mot vest før den snur mot nord, inn mot stedet Søndeled.

Tvers over Søndeledfjordens ytre del, Østerfjorden, går en av landets minste og eldste bilferger i rute. M/F Øisang er et levende kulturminne; den er bygget på Moen ved Risør i 1950, og er landets eldste bilferge bygd av tre. Fergen har i mer enn 60 år bundet grendene på nordsiden av fjorden sammen med byen Risør. Fergen er også et ledd i sykkelruten 1 (Nordsjøruten), som er et nasjonalt sykkelrutenett for feriesykling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Søndeledfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Koordinater: 58°44′16,530″N 9°15′22,770″Ø