Sølvspisshai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sølvspisshai
Sølvspisshai
Sølvspisshai
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carcharhinus albimarginatus
Rüppell, 1837
Norsk(e) navn: Sølvspisshai
Hører til: Carcharhinus,
Carcharhinidae,
Carcharhiniformes,
haier,
haier og skater,
bruskfisker,
virveldyr
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: hav
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for sølvspisshai

Sølvspisshai (Carcharhinus albimarginatus) er en stor hai fra familien Carcharhinidae med spredt utbredelse i det tropiske Indiahavet Rødehavet og Stillehavet. Utbredelse i Det karibiske hav er ubekreftet. Denne arten er ofte observert rundt øyer og korallrev, og har vært kjent for å dykke ned til en dybde på 800 meter. Sølvspisshaien ligner en større grå revhai (C. amblyrhynchos), og kan lett identifiseres av den fremtredende hvite streker på finnene. Den kan oppnå en lengde på 3 meter.

Haien er aggressiv og kraftig, og livnærer seg på et bredt utvalg av fisk, samt ørnerokker, mindre haier, og blekksprut. Arten dominerer andre haier av samme størrelse når de konkurrerer om mat, og større individer er ofte sterkt arret av konflikter med andre av sin art. Som med andre medlemmer av familien sin, føder Sølvspisshaien levende unger, 1-11 om sommeren.

Sølvspisshaier anses som potensielt farlige for mennesker, siden de ofte nærmer seg dykkere. Frem til 2008 har det av International Shark Attack File kun blitt registrert fire tilfeller av angrep på mennesker, ingen med dødelig utfall.

Denne sakte-reproduserende arten, som andre haier, blir tatt av kommersielle fiskerier for kjøtt, finner, hud, brusk, kjever og tenner, som har tilsynelatende ført til at antallet avtar. Som følge av dette har Verdens naturvernunion vurdert arten som «nær truet».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pillans, R., Medina, E. & Dulvy, N.K. (2012). «Carcharhinus albimarginatus». IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. Besøkt 14. november 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]