Sølvfoliehatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deltaker med sølvfoliehatt under en Chaos Communication Congress (31C3) i Hamburg, 2014.
Gutt med aluminiumfolie på hodet, brettet og formet som hjelm i lek.

Sølvfoliehatt er en pejorativ for å betegne personer som tilegner seg, tror på, finner på eller sprer konspirasjonsteorier og pseudovitenskaplige standpunkter.

Mind Games[rediger | rediger kilde]

Begrepet er ment som en latterliggjøring av vedkommende. Den som blir beskyldt for å ha sølvfoliehatt er en hjernevasket, virkelighetsfjern fantast, som slett ikke bryr seg om kildekritikk. For å øve tankekontroll over andre benytter en seg av forenklede modeller av virkeligheten, og fremsetter påstander og synspunkter på et bristende sannhetsgrunnlag.

Den samme forakten for kontekstuelle perspektiv kjennetegner også populismen som politisk retning, reklame for salg av undergjørende medikamenter uten verifiserbar effekt, og vulgære påstander om årsakssammenhenger, der en trekker konklusjoner mellom emneområder uten påviselig sammenheng mellom fenomenene, f.eks. nissen er skyld i kjøpepress før jul, metangass fra kyr skaper større orkanaktivitet, eller islam avler terrorisme.

Vernemidler[rediger | rediger kilde]

Sølvpapirhatten er et hodeplagg tilvirket av aluminiumsfolie, som opprinnelig ble brukt til å skjerme seg mot elektromagnetisk stråling og elektriske felt. Forsøk utført ved studier på Massachusetts Institute of Technology viser imidlertid at sølvpapiret på spesielle frekvensbånd omvendt kan føre til at en forsterker den elektromagnetiske strålingen.[1].

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]