Sætre (Hurum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°40′55″N 10°31′38″Ø

Sætre
Sætre
Sætre marina og sentrum ved Oslofjorden
59°40'47"N, 10°31'3"E
LandNorge Norge
FylkeBuskerud
KommuneHurum: 3 612
Røyken: 73
Areal2.48 km²
Befolkning3 685[a] (2017)
Bef.tetthet1 485,9 innb./km²
Preposisjon[1] Sætre
Postnummer3475 Sætre

Sætre øst på Hurumlandet.

Sætre er et tettsted og fra 2012 administrasjonssentrum i Hurum kommune i Buskerud. Tettstedet strekker seg delvis inn i nabokommunen Røyken og har 3 685 innbyggere per 1. januar 2017[2]. Sammen med Tofte er Sætre det største tettstedet og de to har i sum 2/3 av kommunens folketall. Sætre ligger ved sjøen på vestsiden av Oslofjorden, omtrent 45 kilometer sør for Oslo.

Det er stolte industritradisjoner med produksjon av sprengstoff og industrivarer på Engene på Sætre. Det ble produsert både til sivilt og til militært bruk. Etter at Dyno Nobel ble solgt til Australske interesser i 2005, er sprengstoffproduksjonen lagt ned, men der er fremdeles kurs- og verkstedsvirksomhet, samt et sprengstoffmuseum.

På Sætre ligger Sætre marina og Hurum Seilforening, og Sætreelva har sitt utløp her. Sætre har matbutikker, frisører, blomsterbutikk, apotek, bensinstasjon, kiosker, fotograf, lege, kebab, helsestasjon, Foss & Co og andre butikker, en del av dem samlet i Sætre Nærsenter. To spisesteder finnes, i tillegg til en vegansk take-away. Det er bussterminal med bussforbindelser til Tofte og Holmsbu, Klokkarstua og Verket samt til Drammen og Oslo. I sommersesongen er det båtforbindelse til Håøya og Drøbak. Sør for Sætre går riksvei 23 i tunnel under Oslofjorden. Åsveien industrifelt med flere bransjer som bla. Hurum Sport, Smak av Italia, Montér, Røyken og Hurums Avis, Floor Factory Hurum, Hurum Bilsenter, Hurum Plastindustril, Form-Tek, Tre Trapp A/S og Trento treningsstudio. Hurum Dekk og bilglass ligger like ved riksvei 23. Ny arealplan skaper optimisme for Sætre sentrum, der fronten mot Oslofjorden, bak Sætre marina, for tiden bygges helt ny (desember 2017).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Preposisjonsbruk». Språkrådet. Besøkt 30. november 2016. 
  2. ^ Statistisk sentralbyrå (19. desember 2017). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 24. desember 2017. 

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


buskerudstubbDenne buskerudrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.