Sæddonasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sæddonasjon, eller spermdonasjon, er en form for assistert befruktning hvor en mann donerer sperm til en spesiell klinikk, kalt sædbank, for at den skal brukes til å produsere et barn. Sæddonasjon foregår ved at mannen donerer sæd som fryses ned, og deretter kan injiseres inn i en kvinnes kjønnsorganer. Ofte har kvinnen har i forkant blitt stimulert med hormoner for å sikre eggløsning, slik at sjansene for vellykket behandling økes. Sæddonorer er hovedsakelig ment for par hvor mannen er ute av stand til å produsere befruktningsdyktige sædceller. Om kvinnen er steril vil ikke inseminering ha noen hensikt.

I Norge er det ikke tillatt med anonym sæddonasjon. Dette innebærer ikke at foreldrene har noen som helst plikt til å opplyse barnet om dets opphav, men at det har krav på å få vite identiteten til donor etter fylte 18 år dersom dette er ønskelig fra barnets side, hvilket forutsetter at det i utgangspunktet har kjenneskap til at den biologiske faren var donor.

Tidligere pleide man ikke å fryse ned sæden, men bruke den fersk, noe man i dag unngår for å kunne teste den for hiv og andre kjønnssykdommer.

I Norge er det kun 8 klinikker med tillatelse til å utføre inseminasjonsbehandling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]