Røyelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røyelkampen (kvensk: Roijalonkaisa) er en markant fjellformasjon og et blikkfang i Reisadalen, og kan være forklaringen bak stedsnavnet Røyelen.

Røyelen (kvensk: Rojalu ~ Roijalo) er ei grend i Reisadalen i Nordreisa kommune, ca. 8 km fra kommunesenteret Storslett. Nærmeste flyplass er Sørkjosen lufthavn, som ligger om lag 12 km unna via Storslett.

Røyelen ligger nederst i Røyeldalen, en sidedal fra Reisadalen som går inn mellom fjellene Jyppyrä og Røyelkampen. Her renner Røyelelva ned mot Reisaelva.

På vinteren er det vanligvis åpen skuterløype mellom Røyeldalen og Raakkasjärvi (597moh), en innsjø som ligger mellom fjellene Faurisvaara og Raakkasvaara.

Navn[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige navnet på Røyelen skal være Rojalu[1] (uttales råja'lo), som er et kvensk navn[2], og i nyere innsamling av stedsnavn fra 1970- og 80-tallet er navnet skrevet Roijalo[3] (uttales råija'lå). Navnets betydning framkommer ikke av det innsamlingsarbeidet som er gjort.

En teori er at navnet kan komme av 'royal[4]; majestetisk, storslått', og ettersom Røyelkampen er en svært markant og ruvende fjellformasjon, og et blikkfang som skiller seg ut i det øvrige fjellandskapet i området, er det grunn til å tro at denne ligger til grunn for navnesettinga.

Kvensk og finsk er nær beslektede språk[5], og i det finske vokabularet finnes ordet röijeli[6] (uttales røije'li), som ligner på både Rojalu (kvensk) og Røielen (norsk, gammel skrivemåte). Röijeli kan blant annet oversettes til 'royal; kongelig', men også til 'røyl (det øverste råseilet på seilskip)[7][8] på norsk. Det norske ordet røyl kommer av nettopp 'royal; kongelig'[9], slik at disse betydningene har sammenheng med hverandre. Dette forklarer trolig også det norske navnet Røyelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rygh, Oluf. «187 (Norske Gaardnavne. Oplysninger samlade til brug ved Matrikelens Revision / 17. Tromsø amt)». runeberg.org (norsk). Besøkt 16. november 2021. 
  2. ^ Qvigstad, Just (1935). De lappiske stedsnavn i Troms fylke. Oslo: H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard). s. 19. 
  3. ^ «Roijalo». kvenskestedsnavn.no. Kvenske stedsnavn. Besøkt 16. november 2021. 
  4. ^ «royal | Etymology, origin and meaning of royal by etymonline». www.etymonline.com (engelsk). Besøkt 18. november 2021. 
  5. ^ «Kvener/norskfinner». www.udir.no. Besøkt 18. november 2021. 
  6. ^ «Röijeli». www.suomisanakirja.fi (finsk). Besøkt 17. november 2021. 
  7. ^ Eisenhauer, Benjamin Maximilian. röijeli (engelsk). The Great Dictionary Finnish - English: 100.000 Entries. 
  8. ^ «røyl». Store norske leksikon. 18. august 2020. Besøkt 17. november 2021. 
  9. ^ «Røyl». naob.no. Det Norske Akademis ordbok. Besøkt 17. november 2021.