Ryszard Przecicki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ryszard Przecicki
Richard Pratt.jpg
Født10. desember 1934
Fristaden Danzig
Død28. april 2009 (74 år)
Kew
Barn Anthony Pratt
Beskjeftigelse Forretningsdrivende, sports administrator
NasjonalitetPolen, Australia
Livssynjødedom
Utmerkelser Companion of the Order of Australia

Ryszard Przecicki (født 10. desember 1934 i Gdańsk, Polen, død 28. april 2009) var en fremtredende australsk forretningsmann.

Pratt hadde polsk-jødiske foreldre i desember 1934. Hans familie emigrerte fra Polen i 1938 og bosatte seg i Victoria, Australia. I Australia skiftet han navn til Richard Pratt. Han begynte ved Universitetet i Melbourne i 1953. leder av det privateide selskapet Visy Industries, og han var en ledende skikkelse i Melbourne. I året før hans død ble Pratt rangert som Australias fjerde rikeste person, med en personlig formue verdsatt til 5480 millioner australske dollar.

Etter at hans far døde i februar 1969 overtok Pratt sin fars virksomhet, som da hadde flere hundre ansatte og en årlig omsetning på fem millioner. Gjennom Pratt Foundation er Pratt-familien blant Australias ledende filantroper og har donert opp til 10 millioner dollar hvert år. Pratt har også donert betydelige midler til store politiske partier. Den 8. februar 2007 ble Pratt utnevnt til president i Carlton Football Club.

Pratt ble utnevnt til offiser av Order of Australia i 1985, og Kommandør av Order of Australia, Australias høyeste utmerkelse, i 1998. Hans kone, Jeanne, er også en mottaker av denne utmerkelsen. Richard Pratt var gift med Jeanne Pratt i nesten 50 år. Etter suksessen med selskapet Visy Industries, nøt ekteparet en overdådig livsstil, med et privat jetfly og et utvalg av leiligheter i forskjellige land, inkludert en penthouse i New York City og en historisk herregård i en forstad i Melbourne. Ekteparet hadde tre voksne barn, Anthony, Heloise og Fiona.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]