Ruy López de Villalobos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ruy López de Villalobos (født ca. 1500 i Toledo, Spania – død 4. august 1544 i Amboina, Molukkene), spansk sjøfarer og oppdagelsesreisende.

Man vet lite om Ruy López de Villalobos før vi hører at han i Mexico hadde ry på seg som en dyktig navigatør (1540). Visekongen, Antonio de Mendoza, gav ham i oppdrag å oppdage og utforske Krydderøyene, som portugiserne ennå ikke hadde okkupert. Han seilte med fire skip fra Navidad nær Acapulco i 1542, oppdaget øygruppene Marshalløyene, Carolinene og Palau (Pelew), og fikk øye på en stor øy han kalte Caesarea Caroli, og som kan ha vært Luzon i de filippinske øyer. Han kom også forbi øya Samar (eller det kan ha vært Leyte), som han kalte Filipps øy, etter den spanske tronfølger Filipp. Senere ble dette navnet overført på hele øygruppen.

Deretter fant han en øy som han kalte Antonio eller Saragan (muligens Mindanao), og etablerte en koloni der, til tross for de fastboendes motstand. Ettersom det ble knapt med forsyninger og ammunisjon beordret han tre skip tilbake til Mexico. Men de led skibbrudd allerede før de hadde forlatt synsranden. Sulten drev dam da til å oppgi kolonien og begi seg til Amboina, der portugiserne nå var på plass og kastet dem i fengsel. Der døde Lopez de Villalobos etter kort tid.

En av fangene, losen Guido de Labezares, klarte å flykte og vendte tilbake til Mexico. Han var senere med på Legazpi-ekspedisjonen til Filippinene og ble en av Filippinenes første generalguvernører.

At noen av de øyene López de Villalobos oppdaget i virkeligheten tilhørte Hawaii-gruppen, er kanskje ikke sannsynlig, men kan heller ikke utelukkes.