Rutemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rutemåler
Rutemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chiasmia clathrata (Semiothisa clathrata)
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: rutemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Chiasmia
Habitat: enger og heier
Utbredelse: Palearktis
Rutemåler -

Rutemåler (Chiasmia clathrata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne kontrastrikt fargede arten forekommer over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 20 – 25 mm), slank, kontrastrikt farget måler. Vingene er hvitgule til hvite, med fire, mer eller mindre uregelmessige, brune til brunsvarte tverrbånd. Sammen med de mørke vingeårene danner disse et rutemønster. Rutemåleren ligner hunnen av lyngmåler (Ematurga atomaria), men er mer kontrastrikt farget. På undersiden av vingene er tverrbåndene lysere, lyst rødlig brune. Larven er glatt, grønn med en lys sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i åpne områder som blomsterenger og heier. Larvene lever mest på planter i erteblomstfamilien, som kløver (Trifolium spp.), blålusern (Medicago sativa) og erteknappslekta, men kan også leve på maure (Galium spp.). Denne arten kan ha to generasjoner hver sommer og voksne kan påtreffes mellom april og september. Den overvintrer som puppe. De voksne målerne flyr mest om dagen men kan også være aktive om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Palearktis, fra Nord-Afrika gjennom det meste av Europa østover til Kina, Japan og Korea, også i Iran. I Norge finnes den over nesten hele landet, men er mindre vanlig på Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]