Rutebilhistorisk Forening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veteranbuss hos HSD BussKronstad i Bergen.

Rutebilhistorisk Forening (RHF) eller Norsk Rutebilhistorisk forening, ble stiftet i Bergen 10. desember 1983. RHF er en ideell, uavhengig forening og har ca. 1 500 medlemmer, 10 lokalavdelinger og 3 arbeidsgrupper. Rutebilhistorisk Forening er medlem av Norges kulturvernforbund.

Rutebilhistorisk Forenings formål er å fremme interesse og forståelse for bussen som teknisk kulturminne og dens samfunnsmessige betydning i Norge. RHF driver et aktivt arbeid for å registrere og nedtegne karosseribyggerne og rutebilselskapenes historikk, ta vare på fotografier, arkivmateriell og gjenstander med tilknytning til bussdriften i Norge. Og ikke minst restaurering av veteranbusser.

Norges første ordinære bilrute gikk fra Molde i nordøstlig retning til Batnfjordsøra i mai 1908. I Norge har det eksistert over 1 000 rutebilselskaper og nær 100 karosserifabrikker. De aller fleste av disse var små selskap og har blitt oppkjøpt eller fusjonert til større selskap. RHF arbeider for at denne delen av norsk kulturhistorie blir tatt vare på og får sin plass i historien.

Det første veteranbusstreff fant sted i 1987. Mønstring av veteranbusser har siden blitt arrangert hvert år, vanligvis i sammenheng med foreningens landsmøte.

RHF utgir tidsskriftet Rutebil, som kommer med 5 nummer i året.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]