Den russiske sosialistiske føderative sovjetrepublikks flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Russiske SFSRs flagg»)
Den russiske sosialistiske føderative sovjetrepublikks flagg flagg 1954-1991

Den russiske sosialistiske føderative sovjetrepublikks flagg var rødt med et blått felt ved stangen og hadde hammer, sigd og stjerne i øvre venstre del av det røde feltet. Det blå feltet utgjorde en åttedel av flaggets lengde. Flagget var i størrelsesforholdet 1:2. Den Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikks flagg ble innført i 1954.

De ulike sovjetrepublikkene hadde alle flagg basert på Sovjetunionens flagg, som var rødt med gul hammer og sigd og en rød stjerne markert med gult omriss. Den enkelte republikk hadde et felt med en særegen farge eller mønster, enten i nedre del av flagget eller ved stangsiden av flaggduken.

Etter revolusjonen i 1917 kom røde flagg i bruk. I 1918 fikk Russland et flagg der initialene for den russiske sovjetrepublikken var skrevet inn med gule, kyrilliske bokstaver (РСФСР = RSFSR). Flagg med republikkens navn skrevet helt ut forekom også.

Etter Sovjetunionens oppløsning ble den Den russiske sosialistiske føderative sovjetrepublikks flaggs flagg i 1991 erstattet med den den russiske trikoloren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • V. A. Sokolov: Flagi Rossijskoj Imperii i SSSR v dokumentakh, Moskva: MGIU, 2001.