Rue de la Paix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rue de La Paix sett fra Place de l'Opéra.
Rue de la Paix av Jean Béraud

Rue de la Paix er en fasjonabel handlegate sentralt i Paris. Den ligger i 2. arrondissement og løper nordover fra Place Vendôme opp til Opéra Garnier. Den er kjent for sine juvelerforretninger, som for eksempel den åpnet av Cartier i 1898.[1] Charles Frederick Worth var den første til å åpne en fasjonabel klesforretning i rue de la Paix.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gaten ble åpnet i 1806 fra Place Vendôme på befaling fra Napoleon I, som del av det napoleoniske program å åpne opp hjerte av høyrebredden i Paris, både mot de uutviklede forsteder i vest og mot nord. Den nye gaten ble til etter rivning av det gamle kapusierkonventet.

Først het gaten Rue Napoléon, men navnet ble endret[2] til minne om bourbonrestaurasjonens feriring av den nye fredsavtale.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Paris 2e arrondissement Mémoire des rues; Auteur: Meryem Khouya; Éditeur: Parimagine, 2007
  2. ^ Dictionnaire administratif et historique des rues de Paris et de ses monuments Auteurs Félix Lazare, Louis Clément Lazare Compilé par Félix Lazare, Louis Clément Lazare Éditeur F. Lazare, 1844
  3. ^ Jacques Hillairet, Dictionnaire historique des rues de Paris (Paris: Editions de Minuit, 8th ed., 1985), vol. I, p. 265.
  4. ^ George Augustus Sala, Paris Herself Again in 1878-9 (Vizetelly & Co., 1884),p. 507.