Rudolf Kempe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rudolf Kempe
Rudolf Kempe.jpg
Født14. juni 1910
Dresden
Død12. mai 1976 (65 år)
Zürich
Beskjeftigelse Dirigent, oboist
NasjonalitetTyskland
Utmerkelser Den bayerske fortjenstorden

Rudolf Kempe (født 14. juni 1910 i Dresden, død 12. mai 1976 i Zürich) var en tysk dirigent.

Han ble regnet som spesialist på det senromantiske tysk-østerrikske repertoaret, særlig Richard Wagner, Anton Bruckner, Johannes Brahms, og i enda høyere grad Richard Strauss.

Kempe studerte ved orkesterskolen i Dresden og begynte i 1928 som oboist i Dortmund. Fra 1929 til 1936 var han førsteoboist og pianist ved Gewandhausorkesteret i Leipzig og begynte der, 27 år gammel, på sin løpebane som dirigent. I 1949 ble han Generalmusikdirektor i Dresden, i 1951 også leder for byens opera. Fra 1952 til 1954 var han musikkdirektør ved Bayerische Staatsoper i München, i 60-årene ledet han Royal Philharmonic Orchestra og Tonhalle-Orchester Zürich. På denne tiden var han en av de mest etterspurte dirigentene i verden (New York, Buenos Aires, Milano, Salzburg). Han ble Generalmusikdirektor for Münchner Philharmonikerne i 1967, men hans tidlige død forhindret et lengre samarbeide med dem. Han ble etterfulgt av Sergiu Celibidache.

Kempe var en selvbehersket dirigent som stilte hele sin store tekniske viten i orkesteret, musikerne og sangernes tjeneste. Han så og opplevde musikk mindre som en evenement laget for publikum som fra perspektivet felles musikkutfoldelse. Derfor var han en tilhenger av ensembleteatre. Han klare tegngivning understøttet en strukturalistiske interpretasjonsstil som er lett å kjenne igjen ved at han selv i de store senromantiske partiturene gjorde musikkens kammermusikalske kvaliteter, sidestemmene og de fine klangsjatteringene hørbare.

Diskografi, utvalg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]