Rudolf Diels

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den tyske nazisten Rudolf Diels 1933. Han var sjef for Gestapo 1933-34.
Gestapo-inspektøren Rudolf Diels taler til en gruppe politiske fanger i konsentrasjonsleiren Esterwegen idet de får amnesti til jul 1933.

Rudolf Diels (født 16. desember 1900, død 18. november 1957) var en tysk politiker. Han var sjef for Gestapo, det hemmelige statspolitiet i det nazistiske Tyskland, 1933-34.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Diels var født i Berghaus i Taunus og var sønn av en bonde. Han ble ansatt i det Prøyssiske innenriksministeriet i 1930 og ble raskt forfremmet til rådgiver med ansvar for undertrykkelsen av av de politisk radikale gruppene (både kommunister og nazister). Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i januar 1933 ble Diels sjef for det prøyssiske politiet i Berlin.

Da Hermann Göring ble statsminister i Prøyssen utnevnte han Diels til sjef for det nye Prøyssiske statspolitiet først kalt departement 1A. Senere omdøpt til Gestapo. Gestapo hadde ansvaret for de politiske fangene og etter riksdagsbrannen hadde han en sentral rolle som hovedutspørrer av den senere dødsdømte Marinus van der Lubbe som fikk skylden for ildspåsettelsen.

Da Heinrich Himmler overtok ansvaret for Gestapo, ble Diels fratatt stillingen og ble i stedet Regjeringspresident i Köln frem til 1936 hvor han kom i konflikt med Gauleiter Josef Terboven og ble overført til tilsvarende posisjon i Hannover fra 1936 til 1944. Diels var en kontroversiell person under det nasjonalsosialistiske og ble flere ganger reddet av Hermann Göring. I 1940 nektet han å arrestere jøder og i 1943 fikk han problemer med Gestapo og ble arrestert to ganger i 1944 (våren og i november).

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Diels ble arrestert og internert 3. mai 1945. Fra høsten 1945 til sommeren 1947 fungerte han som vitne under Nürnbergprosessen. Diels arbeidet senere for myndighetene i Niedersachsen og døde i en jaktulykke i 1957.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Diels' memoarer, Lucifer Ante Portas: Von Severing bis Heydrich, ble utgitt i 1950


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til