Rubicon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rubicon
(it) Rubicone
Rubicon nær munningen.
LandItalias flagg Italia
RegionEmilia-Romagnas flagg Emilia-Romagna
Lengde80 km
Nedbørfelt583 km²
Middelvannføring6,6 /s
StartSogliano al Rubicone
  – Høyde250 moh.
  – Koord.   44°00′13″N 12°15′50″Ø
MunningAdriaterhavet ved San Mauro a Mare
  – Høydemoh.
  – Koord.   44°10′05″N 12°26′36″Ø
Rubicon
Rubicons løp.
Kart
Rubicon
44°10′05″N 12°26′36″Ø

Rubicon (lat. Rubico, it: Rubicone, til 1933 kalt Fiumicino) er navnet på en grunn elv i Nord-Italia. Elven er trolig den samme som den historiske Rubicon.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I romertiden løp den fra Appenninene og ca 80 kilometer til Adriaterhavet i det sørlige Emilia-Romagna mellom Ariminum og Caesena.

Elven er kjent fra romersk lovgivning som forbød noen å krysse den med militærstyrker. Dette var for å hindre interne militære trusler mot det romerske senatet, og ville bli ansett som et opprør. Julius Cæsar krysset elven i år 49 f.Kr., angivelig den 10. januar ifølge den romerske kalenderen, og brøt slik denne loven, og innledet Cæsars borgerkrig. Siden elven gjennom århundrene senere har endret løp flere ganger, er det umulig i dag å fastslå nøyaktig hvor Rubicon rant da Cæsar og legionene krysset den. Den er for ettertiden mest kjent for Cæsars berømte utsagn da han krysset elven: alea iacta est, – «terningen er kastet».

Uttrykket «å gå over Rubicon» eller «å krysse Rubicon» henviser til å ta det avgjørende skrittet uten mulighet til å endre på det i ettertid.

Elva Fiumicino ble identifisert som Rubicon i 1933 og deretter omdøpt av Benito Mussolini. Denne teorien ble bekreftet i 1991. Identifiseringen er imidlertid fortsatt omstridt. Elvene Pisciatello og Uso er også foreslått som kandidater.[2]

Norsk historie[rediger | rediger kilde]

Avisa Verdens Gang skrev i 1880 om statsrådssaken at «Stortinget står ferdigt til at gaa over Rubikon». Stortinget var i ferd med å vedta en promulgasjon i saken om hvorvidt regjeringens medlemmer skulle ha adgang til Stortingets møter. Dette var et viktig steg på veien mot parlamentarisme i Norge.

Agnar Mykles siste roman het Rubicon, utgitt 1965.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andersen, Øivind (22. november 2016). «Rubico». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 24. mars 2018. 
  2. ^ «Crossing the Rubicon FOLLOWING HADRIAN». FOLLOWING HADRIAN (engelsk). 10. januar 2016. Besøkt 1. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]